Израел ще строи най-големият завод за обезсоляване на морска вода в света

Израелското правителство реши в страната да бъде построен най-големият завод в света за обезсоляване на морска вода. Изграждането на този обект в Сорек, в района на Ришон ле Цион и Палмахим, южно от Тел Авив, е част от многогодишния план, предвиждащ морето да доставя 40% от питейната вода, използвана в Израел.
Заводът в Сорек трябва да осигурява 150 млн. куб.м вода годишно от 2013 г. и близо 300 млн. на година при окончателното му завършване, уточни израелското държавно радио.
Потреблението на питейна вода в Израел е 700 млн. куб.м, а земеделието и промишлеността използват съответно 450 и 100 млн. рециклирана вода, каза за АФП представител на израелските власти.
Други заводи за пречистване на морската вода, които вече работят, произвеждат съответно 127 млн. куб.м вода в Хадера (северната част на Израел), 120 млн. в Ашкелон (южната част) и 45 млн. в Палмахим.
Предстои правителството да даде зелена светлина за подобно съоръжение и в южния град Ашдод след консултации с екологични и здравни неправителствени организации.

Целта на постепенното изграждане в Израел на мрежа от заводи за обезсоляване на морска вода е да бъде намалена в значителна степен зависимостта на страната от водните ресурси, черпени от река Йордан и Галилейското езеро.
Река Йордан е загубила 98% от дебита си и може да пресъхне през следващата година, ако страните от региона не предприемат действия, предупрежди наскоро неправителствената организация „Приятели на Земята в Близкия изток“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *