Изригналият исландски вулкан обърка въздушния трафик в Европа

© Снимка: БГНЕС

 

Три летища в северна Германия са затворени заради облака от пепел от изригналия в Исландия вулкан.
Към 21 часа полети не се извършваха на летищата в Хамбург, Бремен и Берлин, съобщи  кореспондента на БНР в германската столица Александър Велев. Отменени са тазсутрешните полети за Франкфурт от летище София, става ясно от интернет-страницата на aерогарата. Забраната за полетите от лондонските летища Хийтроу и Гетуик беше удължена с 6 часа до 18 ч. по Гринуич днес. Семинарът ЕС-НАТО беше отменен, тъй като повечето от участниците не могат да стигнат до Мадрид.
Затворена за полети беше и северна Полша. Това поставя в опасност плановете на държавници да участват в погребението  на президента Лех Качински в края на седмицата. Кралските двойки на Норвегия, Испания и на Белгия, както и холандската кралица Беатрикс не успяха да пристигнат снощи в Копенхаген за началото на тържествата за 70-ия рожден ден на датската кралица Маргарете Втора.
Към момента на територията на Европа са забранени полетите във въздушното пространство на Ирландия, Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Северна Франция, части от Северна Германия и Северна Полша, обобщи европейската агенция за авиационен контрол Юроконтрол. Агенцията предполага, че половината от днешните полети между САЩ и Европа ще бъдат анулирани.
Исландският вулкан продължава да бълва пепел и дим, като според експертите няма признаци, че активността му ще утихне в близките дни. 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *