Изследване в 186 страни показа храните, които предпазват от сърдечни болести

Заменянето на „лошите“ мазнини в хранителния режим с „добри“ понижава риска от сърдечни болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от университета Тъфтс в САЩ заявиха, че поглъщането на по-малки количества наситени мазнини е полезно за здравето, но увеличеното количество полиненаситени мазнини намалява нивото на холестерола и осигурява нужните на организма мазнини.Според Американската асоциация за сърдечни заболявания увеличаването на „добрите“ мазнини в хранителния режим може да предотврати 1 милион смъртни случая вследствие на сърдечни болести. Полиненаситени мазнини се съдържат в соевото и слънчогледовото олио, царевичното масло, ядките, семената, тофу, някои мазни риби – като сьомгата, скумрията, херингата и пъстървата.

„Навсякъде по света се полагат усилия за намаляване на наситените мазнини в хранителния режим. Установихме обаче, че смъртността вследствие на сърдечни болести ще намалее, ако се увеличат полиненаситените мазнини като заместител на наситените мазнини и рафинираните въглехидрати и се ограничат трансмазнините“, поясни Дариуш Мазафарян от университета.

За целите на изследването учените събрали данни за хранителните навици в 186 страни и за консумираните там продукти. Тази информация била комбинирана с резултатите от проучване от 2010 г. за коронарната болест на сърцето в света, за да се установи какъв е ефектът от различни видове мазнини върху здравето. Учените констатирали, че 711 800 смъртни случая вследствие на сърдечни болести, т.е. 10,3 на сто от общия им брой, могат да се припишат на поглъщането на прекалено малки количества омега-6 полиненаситени мазнини като заместител на наситените мазнини и рафинираните въглехидрати.

За сравнение, 250 900 смъртни случая вследствие на сърдечни болести – около 3,6 на сто от общия им брой, се дължат на прекалено голямо количество наситени мазнини, а 537 200 смъртни случая – 7,7 на сто, са свързани с прекалено голямо количество трансмазнини.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Heart Association, инфорбира БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *