Изтичането на депозити от гръцките банки се ускори

Изтичането на депозити от гръцката банков система се е повишило до 3 млрд. евро през последната седмица според оценка на JP Morgan, съобщават от БНР.

Увеличението с около 50% на темпа на изтичането на депозитни средства за 2 млрд. евро през предходната седмица означава, че от гръцките банки са на път да се изчерпят наличните обезпечения по новите заеми в рамките на следващите 8 седмици за разлика от предишна оценка на JP Morgan за срок от 14 седмици.

Това предположение на голямата американска банка се основава на изчисления, според които банките в Гърция вече са използвали до 85 млрд. евро от максимално достъпните 108 млрд. евро от страна на Европейската централна банка и на Гръцката централна банка, оставяйки ликвидната подкрепа в размер на едва 23 млрд. евро в случай на необходимост.

Според три висши гръцки банкови източници, цитирани от агенция Ройтерс, в рамките на миналата сряда и четвъртък са били изтеглени от гръцките банки 1 млрд. евро и още 1 млрд. евро само в петък.

Това задълбочаване на негативната тенденция е факт в момент, когато Гърция трябва да представи до края на деня списък от икономически реформи, които да бъдат обсъдени от нейните международни партньори в замяна на окончателното одобрение на договореното в петък предварително споразумение за удължаване с 4 месеца на срока на настоящата спасителна финансова програма за Атина.

Общото изтичане на депозити от гръцката банкова система през настоящата година се оценява от JP Morgan на около 25 млрд. евро, което се равнява на над 3 млрд. евро ежеседмично теглене на средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *