Изтича срокът за номиниране на кандидати за директор на МВФ

Днес изтича срокът за номиниране на кандидати за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде ИТАР-ТАСС. По информация на прес-службата на МВФ до края на вчерашния ден са били известни две кандидатури – на бившия финансов министър на Франция Доминик Строс-Кан от ЕС и на бившия премиер и директор на чешката централна банка Йозеф Тошовски, издигнат от Русия.

Очаква се в най-скоро време съветът на директорите на фонда да определи процедура за по-нататъшна работа с кандидатите. Предвижда се с тях да бъдат проведени срещи за запознаване с възгледите им за сегашната дейност на МВФ и перспективите за реформи, които, според всеобщото мнение, са необходими.

Без съмнение реформите трябва да включват и промяна на сегашния ред за заемане на висшите ръководни длъжности във фонда. По неписана традиция до момента за управляващ директор винаги е бил избиран западноевропеец, а за негов заместник – американец. САЩ са си запазили привилегията да определят президент на Световната банка (СБ).

Изпълнителният директор на МВФ от Русия Алексей Можин поясни, че целите на руската инициатива за номиниране на Тошовски са МВФ да има „добър управляващ директор“ и „да бъде създаден много положителен и полезен прецедент, който в бъдеще ще позволи на такива избори да участват представители на всички страни и региони“.

Според Можин избирането на блестящия чешки специалист веднъж и завинаги ще разруши сегашнтата „дълбоко порочна система“ за подбор на висши ръководители на МВФ.

Любопитно е, че руската инициатива получи подкрепа и от самата Западна Европа. Вестник „Файненшъл таймс“, признат за рупор на деловите кръгове в Стария свят, в редакционна статия пише: „Тъжно е, когато руският изпълнителен директор говори по-смислено за бъдещето на МВФ от ЕС. Между другото, това бе точно така, когато Алексей Можин критикува решението на ЕС да номинира (…) Доминик Строс-Кан. Това решение могат да аплодират само тези, които искат фондът да се превърне в безполезна организация (…)“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *