Източване на сметки чрез онлайн банкиране

По данни на МВР у нас източването на сметки през онлайн банкирането започва преди 8г.

За толкова години са ужилени стотици фирми и физически лица, като сумата надхвърля 3 млн. лв. С въвеждането на електронния подпис се целеше да се пресече тази порочна практика, но хакерите бързо се усъвършенстват и само от декември 2014 досега са източенинад 500 000 лева.

Хакерите се възползваха от ситуацията покрай КТБ и бързо създадоха схема по която отмъкват парите на наивни вложители.

Компютърните престъпници успели да проследят кои от тях са изтеглили парите си и са ги прехвърлили по сметките на други банки. След което проучват кои от тези вложители използват услугата онлайн банкиране и атакуват компютрите им чрез вирус.

Какви съвети дават експертите по киберсигурност:

Не трябва да оставяме флашката с електронния подпис включена в компютъра след приключване на работа. Според тях бързото отстраняване на устройството не позволява на хакерите да ги атакуват. Електронният подпис трябва да се включва към компютъра само за периода от време, през който се банкира. Експертите съветват да се използва надеждна, лицензирана антивирусна програма и защитна стена работещи с най-новите актуализации. Също така не трябва да отваряме съмнителни имейли, спам съобщения, линкове и файлове. Трябва да използваме допълнителните защити – СМС, токен устройства и др. За по-голяма сигурност се препоръчва да се използва отделен компютър, с който да се извършва само и единствено интернет банкиране.

Конфигурацията да се използва от възможно най-малко потребители.Българските банки предлагат достатъчно сигурна защита на онлайн банкирането, която е на световно ниво. Анализ на честите случаи на измама показват, че обикновено хакерите се възползват не само от компютърните си умения, но и от наивността на ползвателите. Повечето хора пренебрегват сигурността на компютрите си, което допълнително улеснява кибер престъпниците.

По статията работи: В. Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *