Икономиката върви, но износът спада

Към момента данните за икономиката не са притеснителни. Това заяви Десислава Николова от Института за пазарна икономика в интервю за Агенция „Фокус”. „Имаме един добър растеж за първото тримесечие, също така вижда се ,че има раздвижване на пазара на труда. Бизнес климатът също показва, между другото също показва много оптимистични очаквания, последните данни за бизнес климата са много добри. Положителни са очакванията общо взето във всички сектори, така че по-скоро не към момента, но износът изненадва неприятно тази година. Там има и обективни фактори като напрежението в Украйна и съответно нашият износ за Украйна и Русия”, допълни тя.
Николова заяви, че има и необясними фактори, които може да се дължат и на проблем с нашите фирми и техните износни пазари. „Не е още ясно, тъй като част от данните още не са публикувани, но износът е моето лично притеснение – какво ще се случи тази година, тъй като явно има спад до момента за първите 4 месеца, който спад се дължи основно на трети пазари, но все пак се вижда, че и за първи път имаме свиване и към ЕС през април, което не е добра новина, предвид това, че се радват на едно така раздвижване на икономиката. Оттам може да имаме някоя неприятна изненада, но като цяло вътрешното потребление и вътрешните очаквания на мениджърите, въобще възприятията има за бизнес средата са доста добри, пък и то се вижда в данните до момента, че има определено и засилена инвестиционна активност, ръст на вътрешните инвестиции и увеличено потребление за първи път- през цялата минала година спадаше индивидуалното потребление, сега започна да расте”, коментира тя.
Николова подчерта, че има доста позитивни сигнали, за това, че икономиката ще успее да порасне с над 1% тази година, но единствено износът, се представя лошо от началото на годината. „Да се надяваме, че ще е само временно явление, което следващите месеци ще се коригира в посока нагоре”, каза още Десислава Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *