Икономиката закуцука към възстановяване с ръст на спестяванията

Норма Коен

Британската икономика като че ли бавно върви към възстановяване, сочат най-новите данни, макар желанието и способността на домакинствата да харчат свободно да изглеждат помрачени. Националната статистическа служба (ONS) потвърди във вторник очакванията, че икономиката се е свила по-малко през второто тримесечие, отколкото сочеха предните доклади. Последното проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) открива сигнали, че стабилността се завръща в британския бизнес.
БВП е паднал с 0,6% през второто тримесечие, което е по-малко от предварително обявените 0,7%. В обяснението към коригирания доклад ONS отбелязва, че строителният сектор се е свил по-слабо от предварително обявеното – с 0,8% вместо с 2,2%. „Това дава по-добра траектория за връщане на положителния ръст през третото тримесечие“, поясни Алън Монкс от JPMorgan.
Оказа се обаче, че свиването през първото тримесечие е било по-дълбоко от първоначално обявеното – 2,5% вместо 2,4%. Като цяло британското производство като част от БВП сега е с 5,5% под процента за второто тримесечие на 2008 г.
Най-новите данни говорят, че домакинствата са твърдо решени да оздравят финансите си. Спестяванията на домакинствата са се покачили до 5,6% – най-високото ниво от над 5 години насам, а финансовият баланс на домакинствата, в който влизат инвестициите в жилища, е положителен за пръв път от 2001 г.
Процентът спестявания на домакинствата бе много нисък, едва около 1,7% от разполагаемия доход през 2008 г. Фактът, че финансовите баланси на домакинствата сега са положителни, казва Монкс, е „знак, че спестяванията и разходите се връщат към нива, които могат да поддържат“.
Колин Елис от Daiwa Securities добави: „Това е съвсем логично предвид факта, че домакинствата бяха ограничени.“ Всъщност икономическият обзор на CBI показва, че търговците на дребно, обявили продажби под средното ниво, са 22% повече от обявилите продажби над него за този период на годината. Но броят търговци на дребно, докладвали, че продажбите са били по-високи отпреди година, също е нараснал.
Икономистите от Bank of England се тревожат, че в общото желание да оздравят финансите си домакинствата ще използват доходите, за да изплатят дълговете си и да увеличат спестяванията, вместо да ги харчат. Това ще намали търсенето на стоки и услуги, което пък ще натежи върху цените и производството.
Окончателните потребителски разходи на домакинствата са паднали с 0,6% през второто тримесечие – по-слабо от спада от 1,5% през първото, но цялостните разходи понастоящем са с 3,6% под нивото отпреди година.
Един добър аспект на преразгледаните данни за БВП е покачването на разполагаемия доход в размер на 0,9% спрямо спада от 1% през първото тримесечие. Но като че ли почти целият ръст е отишъл за спестявания, а не за потребление, поясни Елис.
Данните съдържат и някои тревожни елементи. Например брутните фиксирани капиталови инвестиции, по-голямата част от които се осъществяват от компаниите в частния сектор, са намалели с над 5%. Макар този спад да е по-малък в сравнение с първото тримесечие, по-голямата част от подобрението се дължи на по-високите правителствени разходи, след като капиталовите проекти бяха стартирани. Отделно ONS съобщи, че Великобритания е регистрирала дефицит по текущата сметка в размер на £11,4 млрд. през второто тримесечие, равняващ се на 3,3% от БВП. Това се съпоставя с преразгледания дефицит от £4,1 млрд. или 1,2% от БВП през първото тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *