Икономист поиска пълен преглед на публичните разходи

Ананиев, който е съветник на президента по икономическите и финансовите въпроси, а преди това дългогодишен експерт във финансовото министерство, бе категоричен, че макрорамката за следващата година не стимулира основните двигатели на икономическия растеж – потреблението, инвестициите и износът. Ето защо Ананиев прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт ще бъде под 2 %, а не 2,9 %, каквато е правителствената прогноза.
„Инвестиционната програма, заложена в бюджета за следващата година, предимно се крепи на средствата от Европейската комисия. Ако те бъдат махнати, ще видим, че имаме спад в националните инвестиции. Тоест ако не успеем да мобилизираме целия си административен капацитет за усвояване на тези средства, които са заложени и рязко са нараснали спрямо тези, които бяха включени в бюджета за 2011-а, камо ли пък тези, които реално се изпълняват, ние можем да имаме една много лоша инвестиционна среда през 2012 година“, коментира той.
Кирил Ананиев изрази притеснение от намалените субсидии за наука. По думите му накрая може да се окаже, че страната ни отново е много изостанала в тази сфера.  В стратегия 2020 това е основният приоритет – науката и иновациите, припомни той и допълни, че при нас има както номинално намаление на науката, така и намаление спрямо БВП от 0,3 на 0,2 на сто.
Ананиев е съгласен с тезата, че трябва да има реформа в тази система и че има европейски средства, за които може да се кандидатства, но според него „трябва да се избистри тази цялостна картина“, за да не стане така, че отново да изоставаме в науката и иновациите. Това е секторът, който подкрепя стопанските субекти и прави по-конкурентна нашата икономика, категоричен е икономистът.  Той се обяви за стимулиране на малките и средни предприятия – например, да се въведат данъчни облекчения за тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *