Икономическата криза се превръща в хуманитарна катастрофа

Световната икономическа криза се превръща в хуманитарна катастрофа и бедствие за развиващите се страни, предупреждават Световната банка и Международния валутен фонд.

Комитетът по развитие на Световната банка и Международния валутен фонд заключават, че икономиката в света сериозно се е влошила. Това оказва особено неблагоприятно влияние върху развиващите се страни, в които кризата се превръща в хуманитарна катастрофа и истинско бедствие. Двете мощни институции подчертават, че, в резултат от кризата, близо 50 милиона души вече са изпаднали в крайна бедност, повечето – жени и деца.

Според президента на Световната банка Робърт Зелик, до края на годината живеещите в „крайна бедност“ ще достигнат 90 милиона. Световната банка и Фонда призоваха страните-донори да ускорят даването на средствата, обещани на развиващите се страни, за да им се помогне да преодолеят кризата.

Китай отново призова за реформа на международната валутна система, като обоснова огромното й значение за подобряване на регулаторните механизми за емисиите на резервни валути, поддържане на сравнителна стабилност на обменните курсове на основните резервни валути и изграждане на диверсифицирана и солидна финансова система.

Франс прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *