Инвеститорите да се подготвят за дълга търговска война

Инвеститорите трябва да се събудят – търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай едва ли ще свърши за една нощ. Дори ако сделка бъде подписана преди срещата на върха на Г-20 в Япония, вероятно ще бъдат нанесени трайни щети по отношение на търговските отношения между двете суперсили. Инвеститорите да се подготвят за дълга търговска война.

Снимка: iStock

И в резултат на всичко това, цените на акциите на някои големи мултинационални компании като Apple (AAPL) и Boeing (BA) – изглеждат с все още завишени оценки и могат да видят понижение. И все пак инвеститорите не изглежда, като да се притесняват особено много.

„Цените на акциите и цените на рисковите облигации отразяват в известна степен самодоволство сред инвеститорите – или поне очаквания за скорошно решение на търговските спорове“, според Дейвид Ледюк, главен инвестиционен директор на звеното за търговия с инструменти с фиксиран доход на Mellon, цитиран от Yahoo Finance.

„По наше мнение, в момента цените на рисковите активи са наистина оптимистични относно перспективите за разрешаване на търговската война в близко бъдеще“, добави Ледюк. „Смятаме, че инвеститорите трябва да бъдат много по-предпазливи.“

Може би инвеститорите трябва в много по-голяма степен да възприемат прогнозите на анализаторите от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. Според банката, ако бъдат наложени мита от 25% на целия китайски внос, както се заканва Тръмп, прогнозите за печалбите на компаниите от S&P 500 могат да бъдат понижени с 6%.

Инвестиционната банка напомня на инвеститорите, че докато компаниите от S&P 500 получават около 2% от продажбите си от Китай, те внасят 30% от своите суровини и запаси от страната.

Така че не само разходите на една компания ще се повишат значително, от 25% мита за Китай, но техните продажби могат да се забавят с увеличаването на цените и отговора на потребителите.

Въпреки този много реален риск, пазарите като цяло не са особено далеч от върховете си от края на април. Освен това, Goldman отбелязва, че отрицателните ревизии на печалбите за 2019 г., които бяха в основата на пазарния срив в края на 2018 г., са продължили след солидния първи отчетен сезон в корпоративна Америка.

Реалните корпоративни печалби са изложени пред риск, както и цените на акциите. Колкото по-скоро инвеститорите осъзнаят, че очакванията за по-ниски лихви от Фед не са достатъчни, за да поддържат ралито на пазара, толкова по-добре ще са те.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *