Инвеститорите заложиха на очаквани добри новини

Инвеститорите са в очакване на данни за състоянието на икономиката в страната.
До момента е ясно само, че цените на имотите в САЩ са се покачили с 0.6% през ноември, което е отражение на сезонните фактори, които действат през този период на годината. На годишна база цените са се вдигнали с 5.6%, показват данните на федералната финансова и жилищна агенция.
Предстои да излязат данни за подадените заявления за ипотечни кредити, както и продажбите в магазините за търговия на дребно. Предстои да излезе и порция отчети на дружества.
Най-важната новина обаче се очаква от гласуването в Камарата на представителите, от което ще стане ясно дали правителството ще продължи да тегли заеми след като достигне лимита на допустимия държавен дълг.
Dow Jones Industrial Average се покачва с 0.38% до 13 764 пункта. S&P 500 Index добавя 0.47% до 1 492 пункта. NASDAQ Composite Index напредва с 0.36% до 3 154 пункта.
В Европа борсите също са разнопосочни. В Лондон FTSE 100 се покачва с 0.16% до 6 188 пункта, но френският CAC 40 потъва с 0.52% до 3 721 пункта.
Петролът поевтинява с 0.24% до $ 96.45 за барел. Инвеститорите ще очакват данните за запасите от суровина. Интересува ги и курса на долара, тъй като суровината е деноминирана в щатски долари и при поскъпването му ефектът за петрола е отрицателен.
Към този час еврото поскъпва към долара и курсът на обмяна е 1.3334.
Ръководството на Bank of England гласува с мнозинство въпросът за запазване на програмата за стимулиране на икономиката в досегашните й параметри. Това означава ресурс от общо 375 млрд. паунда за количествено улеснение. Имаше предложение за увеличаване на ресурса с 25 млрд. паунда до 400 млрд. паунда, но то не бе прието.
Така паундът поскъпва към американския долар до 0.6297 цента за един паунд. Курсът към еврото 0.8401 евроцента за един паунд, което също отразява поскъпване на паунда.
В очакване на новини около еврореферендума във Великобритания и от гласуването за вдигане на летвата за държавния дълг на САЩ, европейските борси отвориха с покачвания.
FTSE 100 се покачва с 0.31% до 6 198 пункта.  DAX INDEX добавя 0.15% до 7 707 пункта. CAC 40 расте с 0.16% до 3 747 пункта.
Днес се очаква британският премиер Дейвид Камерън да обещае на англичаните референдум по въпроса за оставането в Европейския съюз. След като на няколко пъти отлагаше речта си, днес Камерън най-после ще заяви ясно позициите си по темата. Очакванията са, че той ще угоди на евроскептиците с обещание за референдум, но ще го отложи за следващия мандат, като най-вероятно референдумът ще се състои в края на 2017 година.
Инвеститорите в акции днес ще следят и гласуването в Камарата на представителите в САЩ, от което ще стане ясно дали таванът на допустимия държавен дълг ще бъде увеличен.
Две събития диктуват хода на търговията по световните борси. Едното дойде от Япония с изявление на централната банка, което накара йената да поскъпва. Второто е с адрес Wall Street, където продължават да излизат отчети на знакови дружества. Снощната серия от финансови данни успя да успокои инвеститорите и това пролича по поведението на индексите.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.46% до 13 712 пункта.  S&P 500 Index добави 0.44% до 1 492 пункта. NASDAQ Composite Index порасна с 0.27% до 3 143 пункта.
Инвеститорите приеха добре отчетите на DuPon, Apple и Google. До тук са публикувани близо половината от отчетите и макар данните от тях да не са смайващи, пазарът ги приема позитивно. Причината е, че очакванията на инвеститорите са толкова ниски, че всеки, който успее да ги опровергае с макар и скромни постижения, печели симпатии.
В Азия търговията протече точно на обратния фронт. Там се наблюдаваха силни разпродажби, а основна причина за тях е изявлението на Bank of Japan. Тя обяви, че няма да предприема нова програма по изкупуване на активи от пазара докато не изтече срока на сегашната програма. Тя е разчетена да продължи до 2014 година, до когато ще бъдат изкупени облигации за 10 трлн. йени. Коментаторите на тази новина отбелязват, че централната банка на Япония на пет пъти увеличава ресурса на програмата през миналата година.
Въпреки това решението на банката направи така, че йената поскъпна. Това автоматично се отрази на фондовата борса, където акциите на компаниите-износителки бяха обект на разпродажби.
Nikkei 225 спадна с 2.08% до 10 486 пункта.  Hang Seng Index изгуби 0.25% до 23 597 пункта. CSI 300 Index се понижи с 0.44% до 2 585 пункта.
Във валутната търговия еврото поевтинява към долара до $ 1.3309. Зелените пари отслабват към японската йена до 88.22 йени за долар. Курсът евро/йена е 117.42 йени за едно евро, което отразява слабост на обединената валута и засилване на йената.
Търговията с петрол протича на отрицателна територия в азиатската сесия. Фючърсите за лек американски петрол с доставка през март поевтиняват с 5 цента до $ 96.63 за барел. Сортът брент струва $ 112.28 за барел, което е корекция с 14 цента.
Златото също губи от блясъка си до $ 1 692.40 за тройунция. Среброто обаче поскъпва слабо до $ 32.19 за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *