Инвестициите дърпат ръста в БВП на Германия и Франция

Германската и френската икономика отбелязаха близък темп на растеж през последното тримесечие на 2013, като разликата между двете най-големи икономики на континента намалява, а инвестициите и в двете страни отчитат подем.

Френската икономика расте през последното тримесечие с 0.3%, малко над средната прогноза на икономистите от 0.2%, след като растежът бе нулев през третото тримесечие. В същото време, Германия отчита ръст от 0.4% на БВП, също малко по-висок темп от средната прогноза, която бе за повишение от 0.3%.

Френската статистическа агенция също така коригира нагоре данните за третото тримесечие, от отчетен спад от 0.1% до 0%.

Връщането към растеж на френската икономика означава, че тя избягва навлизането в рецесия. Финансовият министър Московиси коментира, че „растежът от 0.3% за цялата 2013 е окуражаваща цифра”, в постинг в Twitter.

Германската статистическа служба съобщи, че растежът неочаквано е отчел подем, благодарение на ръста в износа през 2013, като експорта на страната нараства с доста по-висок темп от вноса й през изминалата година.

Анализаторите определено бяха изненадани от подема в растежа на германската икономика, коментирайки, че позитивните данни не са нещо, което е често срещано в еврозоната в последните няколко тримесечия.

Инвестициите играят голяма роля при ръста и на двете икономики. Разбивката на цифрите сочи, че ръстът от 0.9% в корпоративните инвестиции във Франция е в основата на съживяването на растежа, докато германската статистика пише в доклада, съпътстващ резултатите, че „капиталовите инвестиции се развиват много позитивно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *