Инвестиции за $15 млрд. обещал Катар на Турция

Инвестиции в размер на 15 милиарда долара има намерение да направи богатата арабска държава Катар в икономиката на Турция , съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от световните агенции.Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални въпроси. Емирът на Катар заяви, че Катар има намерение да инвестира в Турция 15 милиарда долара, посочи източникът.
Анадолската агенция информира, че срещата на двамата лидери е продължила над три часа. На срещата присъства и турският министър на финансите Берат Албайрак. По време на разговорите са били обсъдени и въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, информира турската телевизия НТВ.
Посещението на емира на Катар в Турция се осъществява на фона на кризата в отношенията й със САЩ и драстичното поевтиняване на турската лира, отбелязват световните агенции.
Тамим бин Хамад Ал Тани е в Турция, за да покаже голямата подкрепа на Катар, каза днес катарският посланик в Анкара Салем Мубарак Шафи Ал Шафи, цитиран от ДПА.
Катар ще продължи да стои до турските си братя, както направи по време на опита за преврат през 2016 г., посочи още Ал Шафи.
Той добави, че катарски граждани са купили милиони турски лири, за да подкрепят Анкара в сегашната ситуация.

Катар е икономика с високи доходи, задвижвана от третото най-голямо находище от петрол и природен газ в света. Страната има най-висок доход на глава от населението в света. Катар е класифициран от ООН като страна с много високо човешко развитие и се счита за най-напредналата арабска държава за човешко развитие. Катар е значима сила в арабския свят, както финансово, така и чрез глобалната си медийна група „Al Jazeera Media Network“. Поради своя размер Катар има непропорционално влияние в света и е идентифициран като средна сила. Катар ще бъде домакин на Световната купа по футбол от 2022 г., като първата арабска страна, в която ще се проведе тази изява.

В средата на миналата година някои арабски страни като Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет прекратиха дипломатическите отношения с Катар, като я обвиниха, че подкрепя и финансира тероризма и манипулира вътрешните работи на съседните държави, което е рязко покачване на напрежението със Саудитска Арабия.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *