Индексите на европейските борси отново са на червено

Лекият американски петрол трепна при новината и фючърсите за доставка на суровина през март поскъпнаха с 39 цента до $ 97.40 за барел. Сортът брент остава на цена $ 117.58 за барел, което спад с 30 цента.
Еврото остана слабо към долара в днешната търговия заради лошите данни за икономиката на еврозоната. Към този час едно евро купува 1.3334 долара.
Индексите на Wall Street отвори с понижения.  Dow Jones Industrial Average пада с 0.38% до 13 930 пункта.  S&P 500 Index губи 0.395 до 1 514 пункта.
NASDAQ Composite Index потъва с 0.41% до 3 184 пункта.
В Европа цветът също е червен, като загубите се задълбочиха особено на борсата във Франкфурт, където DAX пропада с 1.02% до 7 633 пункта.
Икономиката на еврозоната се е свила с 0.6% през четвъртото тримесечие на 2012 година, показват данните на Евростат, в сравнение с предходното тримесечие. Това е по-стръмен спад, отколкото се очакваше от икономистите. В сравнение със същия период на 2011 година контракцията е с 0.9%, а от началото на годината свиването е с 0.5%.
Индексите на европейските борси отново са на червено. Еврото остава слабо към долара.
След първоначалното затъване, индексите на европейските борси намериха сили за покачвания. На борсите във Франкфурт и Париж ръстовете са от около четвърт процент, след като инвеститорите се окопитиха от новината за по-големия от очакваното спад на Брутния вътрешен продукт в двете най-големи икономики в еврозоната и Европейския съюз.
Еврото обаче остава под натиск и към този час курсът му към долара е $ 1.3393 при курс от $ 1.3435 в началото на деня.
Червени са индексите на европейските борси в началото на сесията. Причината за това са тревожните данни за състоянието на най-големите и най-важни икономики в еврозоната- Германия и Франция.
Тази сутрин Германия отчете свиване на Брутния вътрешен продукт с 0.6% през четвъртото тримесечие на годината, което е повече от очакваното от икономистите. През третото тримесечие на 2012 година Германия отчиташе покачване на БВП с 0.2%. При тези данни Бундесбанк намали прогнозата си за растеж през тази година на 0.4%, като обясни това с ефектите на дълговата криза, която увлича еврозоната към рецесия.
Франция пък отчете свиване на икономиката с 0.3% през четвъртото тримесечие на миналата година. През третото бе отчетен ръст от 0.1%. Безработицата в страната е на 15-годишен пик, а президентът Франсоа Оланд е решен да свие бюджетните разходи през следващите пет години с € 60 млрд. , което очертава мрачни прогнози пред френската икономика.
FTSE 100 пада с 008% до 6 353 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.16% до 7 699 пункта. CAC 40 губи 0.07% до 3 696 пункта.
Еврото потъна още повече към долара до $ 1.3399 и към йената до 125.27.
Петролът се движи с леко покачване в цената, като брентът струва $ 117.91 за барел, което е добавка от 10 цента, а лекият американски петрол поскъпва с 19 цента до $ 97.15 за барел.
Златото поевтинява с 30 цента до $ 1 645 за тройунция и  благородният метал остава да се търгува на 6-месечно дъно.
Икономиката на Япония се е свила по-малко от очакваното, с което ентусиазира инвеститорите на фондовите борси. Франция и Германия обаче заливат със студен душ играчите, тъй като данните за Брутния вътрешен продукт показват по-голямо свиване от очакваното, с което страховете за изпадане в рецесия ставата реални.
Преди обявяването на тези новини инвеститорите бяха настроение за прибиране на печалби, което си пролича по търговията на Wall Street. Там водещият индекс потъна с повече от четвърт процент, докато останалите два бенчмарка завършиха със скромни покачвания.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.26% до 13 982 пункта.  S&P 500 Index добави 0.06% до 1 520 пункта. NASDAQ Composite Index напредна с 0.33% до 3 196 пункта.
В американската сесия с понижение се търгуваше и петролът, като причината за това бяха данните за по-голям от очакваното ръст на запасите от петрол в САЩ. По време на азиатската сесия лекият американски петрол с доставка през март поскъпва с 15 цента до $ 97.17 за барел. Сортът брент добавя 12 цента до $ 118 за барел.
Позитивни са и настроенията на азиатските фондови борси.
Nikkei 225 добави 0.50% до 11 307 пункта.  Hang Seng Index се покачи с 0.92% до 23 427 пункта. CSI 300 Index порасна с 0.43% до 2 771 пункта.
Една от причините за този позитивизъм е решението на централната банка на Япония да не променя основната си лихва и параметрите на програмата за количествено улесняване на икономиката. Причината е, че монетарните власти намират икономиката за стабилизирана.
Становището бе оповестено след като излязоха данните за трето поредно свиване на Брутния вътрешен продукт на Япония през тримесечието октомври- декември с 0.1% спрямо предходното тримесечие и с 0.4% на годишна база. Тази контракция е значително по-малка от очакваното от анализаторите, което даде повод за оптимизъм.
Това се отрази в курса на йената, която отслабна към еврото до 125.72 йени за единица от обединената валута и към долара до 93.63 йени за долар.
При йената влиянията идват и по посока на изказвания на представители на групата страни от Г-7, които бяха интерпретирани от инвеститорите като подкрепа на мерките, които Япония е предприела в посока обезценяване на местната валута. Очакванията на трейдърите са вперени в по-големия формат на развиващите се страни от Г-20, които могат да потвърдят позицията на Г-7 или да я отхвърлят.
Доларът също отчита динамики заради новините от последните часове. Доларовият индекс DXY се покачва с 0.13% до 80.18 пункта, което отразява напредък на зелените пари спрямо основните му съперници. Спрямо еврото курсът на обмяна към този час е $ 1.3435, което отразява слабост на обединената парична единица.
За инвестиращите в развиващите се икономики важна новина дойде от Индия, където Инфлацията се е забавила до 38-месечно дъно. Потребителските цени са се покачили с 10.79% през миналия месец, което е отрежда второ място на страната сред държавите от групата на Г-20. Централната банка си е поставила за цел да сведе инфлацията до 5% през тази година.
Преди началото на европейската сесия стана ясно, че Брутният вътрешен продукт на Франция се свива с 0.3% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходното. Това е по-голям спад от очакваното от икономистите. Причината за негативния резултат е в масовото съкращаване на стотици работни места в леката промишленост. С този резултат опасността от рецесия във Франция става реална.
Преди минути излязоха данни и за Германия, чиято икономика също се е свила повече от очакваното през четвъртото тримесечие. Контракцията е с 0.6%, при очаквано свиване от 0.5%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *