Индийска танцова драма пристига в Пловдив за деня на йога

За пет поредни години Пловдив е едно от селищата в България, където  ще се отбележи Международния ден на йога. Честването е под патронажа на посланика на Република Индия в нашата страна Н. пр. г-жа Пуджа Капур. И тъй като тази година градът под тепетата е и европейска столица на културата, 21 юни – денят на лятното слънцестоене, се вписва подобаващо в цялостната културна програма на града. В два поредни дни – на 18 и 19 юни пловдивчани ще имат рядката възможност да видят и да се порадват на характерни за огромната азиатска страна културни изяви.

По случай Международния ден на йогата пловдивските домакини от ИТ хъб Махатма Ганди и Тех парк Оптела организират два концерта под открито небе на индийска  танцова драма  в изпълнение на трупа „Каламандалам Раджашекхаран“.  Първият ще се състои на 18 юни от 18 часа до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, а вторият e на другия ден, от 19 часа, l Резиденция „Тракийски стан“ в Старинен Пловдив.

Нека да направим и една малка, но задължителна ретроспекция.  Преди пет години  Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.” Тогавашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчерта, че: “обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Науката йога има своята неимоверно дълга история, която сама по себе си заслужава щателно и детайлно изучване. Тя възниква в дълбока древност на територията на съвременна Индия и представлява всеобхватно знание и практическо познание за човека и за неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието.  Знаниятa по йога са фиксирани както в писмени текстове, така и се предават устно от учител на ученик в продължение на хиляди години без прекъсване във времето.  От началото на миналия век научните постижения в йога биват припознати и навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременината медицина, физика, биохимия и др.
Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г.,  когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град.

Резултат с изображение за Н. пр. г-жа Пуджа Капур

Събитието и тази година се организира от посолството /на снимката: Н. пр. г-жа Пуджа Капур/ на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации – Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да живееш” – България, Фондация “Девъм”, Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, ИТ хъб Махатма Ганди, Тех парк Оптела АД,  с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове.

“Вие носите йога в себе си, така както ние индийците. Бил съм в много страни, но само в България виждам такава вродена наклонност към йога” – това споделя през 1962 г. Жое Клемандоре, първият йога учител, посетил страната ни. След него у нас идва Махариши Дев Мурти. По време на посещението му редица практикуващи се срещат с него, задават въпроси, усвояват асани. През 70-те, благодарение на подкрепата и съдействието на Людмила Живкова, настъпват важни промени. На 14 април 1978 г. се създава секция “Йога” към ГС на БСФС – събитие, значимо и за т.нар. социалистически лагер, тъй като за пръв път официално се признава йога, макар и като вид спорт, а не като философия.

Поставя се началото на организирано йога-движение у нас.  Древната практика привлича все повече последователи, организират се семинари, конференции, лагери на открито и др. В момента БФЙ обединява близо 40 организации. Последните десетилетия бележат наистина впечатляващо многообразие от последователи на йога-общества. Кулминация на възходящото развитие е мащабното отбелязване на Международния ден на йога. България е сред страните, които се включват активно още от първия празник през 2015 г.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *