Индийският пазар на смартфони отчете впечатляващ ръст от 44%

За разлика от Китай индийският пазар на смартфони отчита изключителен ръст през второто тримесечие, след като доставчиците на мобилни телефони започнаха партньорства със сайтове за електронна търговия, за да увеличат продажбите в третия най-голям пазар за телефони в света, съобщава CNBC.

Доставките на смартфони в Индия възлизат на 26,5 млн. броя в периода между април и юни, което е увеличение с 44% спрямо същия период през миналата година, сочат данни на International Data Corporation (IDC). За сравнение доставките в най-големия пазар на мобилни телефони в света, Китай, са се повишили само с 1% до 105 млн. броя.

„Електронните магазини като Flipkart, Snapdeal и Amazon се обвързват с доставчиците на смартфони и агресивно промотират продажби чрез онлайн канали“, обяснява Киранджийт Каур, мениджър изследвания за Азиатско-тихоокеанския регион в IDC.

Сътрудничеството между компаниите за електронна търговия и производителите на смартфони набира сили, след като Motorola и най-големият индийски играч в електронната търговия Flipkart сключиха ексклузивно партньорство в началото на 2014 г. Доставчиците, включително Xiaomi и Huawei ,последваха примера с подобни партньорства, когато представиха новите си смартфони.

„Електронните магазини предоставиха допълнителни възможности за растеж на много доставчици в Индия, които иначе щяха да са силно затруднени да се наложат в сложната мрежа за разпространение“, допълва тя.

Почти 30% от всички смартфони са продадени чрез канали за електронна търговия през второто тримесечие, твърди Counterpoint Research, като 56% от продажбите са направени чрез Flipkart.

Онлайн стратегията се изплаща отлично на китайските нискоразходни производители на смартфони, много от които се насочват към Индия като към следващия бързорастящ пазар след отслабващото търсене в Китай.

„Ключово за успеха на китайските доставчици са популярните бързи продажби чрез онлайн играчите. В същото време те се фокусират и върху навлизането на повече 4G телефони на достъпни цени от 100-150 долара“, казва още Каур.

Само на Lenovo, Xiaomi, Huawei и Gionee се падат 12% от индийския пазар на смартфони през второто тримесечие – двойно повече от миналата година, сочат още данните на IDC. Огромното търсене в Индия подтикна Xiaomi да започне местно производство на мобилни телефони вместо да ги внася. Телефоните се сглобяват в завод, управляван от тайванския производител Foxconn.

Други китайски производители като Huawei и Oppo Mobile също заявиха желание да правят телефони в Индия. „Make in India” е и името на инициативата на индийското правителство да стимулира местното производство и да превърне страната в движеща сила в сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *