Индийци инвестират 55 млн. долара у нас

За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. долара. Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на българо-индийски бизнес форум в София, съобщиха от министерството.

„За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо три пъти – от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. долара през 2016 г.“, е казал зам.-министър Манолев. Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни са били посочени такива в областта на земеделието, фармацевтичната промишленост, киноиндустрията.

„Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, е допълнил Александър Манолев. „Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия“, е подчертал заместник-министърът. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията „Направи в Индия“, инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната. Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия, информира pik.bg.

Индийската бизнес делегация, която е на посещение в страната ни, е сформирана от Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер – структура, финансирана от Министерството на търговията и индустрията на Индия, и от индийския клон на регистрираната в София Балканско-индийска бизнес асоциация.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *