Индия и Европа са основните пазари за петрола на Иран

Очаквайки да бъдат отменени санкциите, Иран планира да изпрати стотици хиляди барели петрол в Индия, най-бързо развиващия се пазар в Азия, и към своите предишни клиенти от Европа. Очаква се днес експерти на Международната агенция по атомна енергия да потвърдят официално, че страната е съкратила ядрената си програма.

Какви са плановете

Иран планира да увеличи износа си до 500 000 барела в денонощие веднага след като отпаднат санкциите и още 500 000 барела след време. Иранският петрол ще се появи на пазар с цени близки до 12-годишен минимум. Досега, при действащи санкции, Иран изнася малко повече от 1 млн. барела петрол в денонощие, докато през 2011 г., преди да бъдат въведени санкциите, експортът на „черното злато“ е достигал 3 млн. барела в денонощие.

По данни на „Ройтерс“ Иран в момента притежава 22 супертанкера, 13 от които са пълни. Този обем съответства на седмичния внос на Индия – страната, която Иран смята за основен пазар на своя петрол, отбеляза държавен служител от Техеран, пожелал анонимност. Според него, търсенето на петрол в Индия расте по-бързо, отколкото в други страни. „Иран се надява да увеличи износа си за Индия с още 200 000 барела, докато в момента изпраща 260 000 барела“, уточни източникът на „Ройтерс“.

Основните клиенти

Индийските преработватели са изразили готовност да увеличат доставките при подходящи цени. „С Иран ни свързва дългогодишни добри бизнес отношения и след като паднат санкциите ние ще престъпим към нови преговори за увеличаване на вноса“, казва представител на една от най-големите индийски рафинерии Essar Oil.

„Логично е да купуваме петрол от близки страни като Иран“, споделят от Mangalore Refinery and Petrochemicals, но обемите ще зависят от цените.

По думите на иранския държавен служител, перспективи за износ има и за Китай, Японию и Южна Корея, който няма да е в такива обеми като индийския експорт, заради намалялото търсене и едновременно с това повишеното предлагане от страна на други производители на петрол.

Иран планира да възобнови доставките до предишните си партньори от Европа. Представители на компании като италианската ENI, испанската Repsol и френската Total бяха сред най-големите делегации на специалната конференция за чужди инвеститори, която се проведе в Техеран през ноември.

„Бившите клиенти като Италия, Испания и Гърция, които до 2011 г. бяха сред най-големите вносители на ирански петрол до 2011 г., отново ще започнат да купуват суровината от Техеран“, прогнозира ръководителят на анализаторския отдел на асоциацията на превозвачите BIMCO Питър Сенд.

Конкуренцията

В условия на остра конкуренция на световния пазар Иран ще трябва да продава своя петрол, който заради специфичните си качества е по-малко търсен, отколкото лекия американски WTI и европейския Brent. Специално на азиатския пазар суровината ще се конкурира с производителите от Латинска Америка, а в Европе – с руския петрол Urals. В Близкия Изток основен конкурент е Ирак, който вече увеличи износа си до 3,5 млн. барела в денонощие.

Трябва обаче да се отчита, че нарасналото предлагане ще повиши натискът върху цените, при това в посока надолу. „С връщането на Иран на пазара има голяма вероятност да се стигне до ново поевтиняване на борсовите цени на петрола“, пише в прогноза на банката Barclays.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *