Индустрията във Великобритания пострада от юбилея на кралицата

 
Добрата новина е, че намалението е малко по-малко, отколкото сочеха първоначалните прогнози, което насочва към мисълта за известна ревизия в посока нагоре за БВП през второто тримесечие.
Според данните на Бюрото за национална статистика фабричното производство е спаднало през юни с 2.9% след растеж от 1.2% през май. Икономистите прогнозираха понижение от 4.1%.
По-широките данни за индустриалното производство, което включва и продукцията в енергетиката и минното дело, спадна с 2.5% през юни при ръст от 1% през май, но е също по-малко намаление от прогнозираното за 3.4% спад.
Тримесечният спад в индустриалното производство през второто тримесечие беше ревизиран до 0.9%, което индикира, че спадът на БВП е бил с 0.07% по-малък, отколкото първоначално се оценяваше.
Свиването на икономиката с 0.7% между април и юни беше много по-силно, отколкото се очакваше, въпреки че основните проблеми дойдоха от срива в строителството.
При общата слабост на индустриалното производство производителите на фармацевтични продукти, както и на компютри, машини и оборудване увеличиха производството си през последния месец.
Великобритания попадна във втора рецесия за последните четири години някъде около Нова година, а отслабващите бизнес проучвания показаха, че бързо завръщане към растежа през летните месеци изглежда малко вероятно.
Потребителите все още са предпазливи с разходите си, тъй като нарастващите цени и по-високите данъци са притиснали бюджетите им, докато в същото време компаниите задържат инвестициите заради дълговата криза в еврозоната, която прави песимистични прогнозите за експорта и доверието.
Правителството е под натиск да отхлаби програмата си от строги мерки, чиято цел е намаление на огромния бюджетен дефицит в рамките на 5 години, за да се усили и икономическия растеж.
Английската централна банка ще представи последните си икономически прогнози в сряда, а председателя й Мервин Кинг се очаква да направи мрачни прогнози, въпреки че централната банка увеличи през юли покупките на активи като част от програмата за стимули.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *