„Индъстри уоч“: С 5.2% от БВП е нараснал нетният дълг на държавата

Нетният дълг на държавата (дълг минус резерви) се е увеличил през последната година от около 1.5 млрд. лв. до около 3.5 млрд. лв., сочат икономистите от „Индъстри уоч”. Като дял от икономиката, това е значително увеличение на нетния дълг на държавата – от 2.3% преди година до 5.2% от брутния вътрешен продукт.

Фискалният резерв в края на септември бе малко над 6.7 млрд. лв. С това се отчита ръст с повече от 500 млн. лв. спрямо месец по-рано, но и спад с приблизително 1 млрд. лв. спрямо година по-рано.
Натрупаните външни и вътрешни задължения от страна на държавата към края на септември 2010 г. се увеличават до близо 10.2 млрд. лв.
Според данните на НСИ до септември, цените на производител в България за 12 месеца са се увеличили с 8% в добивната и с близо 21% в преработващата промишленост.

Това е значително повече от инфлацията според цените за краен потребител, която е само 3.5 % за същия период, сочи още анализът.
Инфлацията на еврото (и оттам на лева) се проявява първо в цените на суровините.
За 12 месеца до октомври индустриалните суровини поскъпнаха с 46% в евро, а хранителните суровини – с 34%.
Поскъпването засяга всички пазари – метали, храни и нехранителни земеделски суровини. Тази бърза инфлация в даден момент ще се прояви и в по-бързо покачване на цените за краен потребител, предупреждават специалистите
За периода януари – септември 2010 г. отрицателната разликата между бюджетните приходи и разходи се увеличава до над 1.5 млрд. лева.
Припомняме, че правителството се отказа от балансиране на бюджета в границите под тавана, определен за членство в Еврозоната, чрез съкращаване на публични разходи.
Поддържаме прогнозата, че приходите в бюджета няма да достигнат нивата си от 2008 г. в близките поне две години. Затова балансиране на бюджета ще е възможно само чрез смело съкращаване на разходи, казват икономистите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *