Инициативата „1000 слънчеви покрива” подготвя два икономически модела

Инициативата „1000 слънчеви покрива” е своеобразен отговор накризисните ситуации, замислен от амбициозно гражданско сдружение от пловдивски предприемачи с председател проф. Ангел Гроздин. Един анализ показва, че в Пловдив съществуват изключително благоприятни условия за масовото прилагане на фотоволтичните системи за производство на топлина и енергия. Многото производствени халета и цели жилищни квартали като „Тракия” и „Смирненски” са с добро съсредоточие на хора и производствени мощности, където могат да бъдат развити соларните системи.
Ползата от подобни възобновяеми източници на енергия е повече от ясна – цената е доста по-ниска, от една страна, а от друга страна изграждането на такава инсталация върху покрива гарантира и неговата поддръжка. Където и да се огледаме около нас – в съседна Гърция, в Германия, където се целят в 100000 слънчеви покрива или в Калифорния, където мащабът и климатът дори налагат един милион соларни инсталации, навсякъде става дума за един евтин и ефикасен метод за пестене на скъпата електроенергия за сметка на природните възобновяеми източници. Защото намеренията на сдружението не се ограничават само във фотоволтаиците, но също така се разпростират и при разработките на биогорива, минерални извори и т.н.
На първо време сдружението възнамерява да разработи два икономически модела – единият на покрива на едно промишлено предприятие, например върху плоския покрив на „Оптела”, а другият ще бъде приложен върху жилищен блок в квартал „Тракия”. Това ще бъде и своеобразен тест за пловдивският бизнес, който ще си припомни и практиките от водещото преди време направление в тукашната промишленост – производството на нови енергийни източници. Сдружението за инициативата „1000 слънчеви покрива” вече е набелязало и обекти за новите разработки в Смолян, Велинград и Хисаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *