Интересът към дългосрочните кредити нараства

През 2010 година около 82% от всички запитвания за заеми от дружеството са били за дългосрочно финансиране (над 10 години), а през 2007, преди началото на кризата, този процент е едва 56%. По-дългият срок на ипотечния заем е вид застраховка срещу спадащи печалби в кризата, обясняват от кредитиращата компания.
Чрез дългосрочните заеми фирмите си осигуряват по-малка погасителна вноска и повече средства за оборотен капитал. При много от по-краткосрочните кредити, особено за инвестиционни цели, високите вноски са „препъни камък” за управлението на оборотния капитал и водят до проблеми не само в обслужването на кредита, но и в управлението на бизнеса.
От „Кредитекс&ХипоКредит” дават пример с две фирми от ресторантьорския бранш, теглили кредити в приблизително еднакъв размер (20 хил. евро) и с равна лихва. Разликата е, че едната фирма тегли кредит със срок на изплащане 5 години, а другата – 15 години. Месечната погасителна вноска на първата е 451 евро, като чистият доход покрива 3 пъти тази вноска. При фирмата с по-дългосрочния кредит месечната вноска е 248 евро, а доходът й е 6 пъти по-голям. И двете заведения отчитат сериозен спад в оборота заради кризата. Това довежда до сътресения в паричните потоци на първата фирма и необходимост от предоговаряне и удължаване срока по кредита й. В същото време по-малката погасителна вноска позволява на втората фирма да премине спокойно през кризисния период, и дори и при свити печалби, да продължи да погасява кредита си, да се разплаща навреме със служители, доставчици и партньори.
„Кредитекс & ХипоКредит” отпуска кредити от 10 000 до 1 млн. евро срещу ипотека върху недвижим имот от 2004 г. Над 2/3 от отпуснатите до 25-годишни заеми са за малкия и средния бизнес, без ограничение в целта. Дрежеството е част от групата компании на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз” .

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *