Инфлацията в ЕС ще расте

Инфлацията в ЕС ще продължи да расте и през следващите месеци, предупреди изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

България е 5-та в ЕС по най-голяма инфлация

Той говори след днешния Съвет „Икономически и социални въпроси“ (ЕКОФИН) в Брюксел.

Финансовите министри на страните членки отново обсъдиха възможностите за смекчаването на удара от високите цени на енергията.

„Повечето от елементите, които в момента допринасят за инфлацията, изглежда, са преходни. Очакваме тя постепенно да се успокои към 2022 г., но след като продължи да нараства още през следващите месеци.“

България бе представена от служебния финансов министър Валери Белчев. По време на Съвета той заявил, че е необходим анализ на ефекта от високите цени на енергията върху цялата икономика, съобщиха от ведомството в София.

Рекордна инфлация в ЕС - Труд

Белчев подчертал, че те и инфлацията, която пораждат, са сериозно предизвикателство не само за националните икономики, но и за глобалната икономическа система. И по тази причина е необходим координиран подход.

Словенският финансов министър Андрей Ширцел предложи страните членки да въведат дългосрочни договори с фиксирани цени и създаването на специални фондове Това са мерки, които биха могли да облекчат домакинствата.

Оптимистичната нотка от днешния Съвет дойде от Валдис Домбровскис, който съобщи, че всички страни-членки ще се върнат към нивото на БВП от 2019 г. през тази или през следващата година, като някои вече са го постигнали.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *