Иран зачерква четири нули от валутата си

Правителството ще преименува риала отново в томан

След силната загуба на стойност на иранската национална валута риал правителството възнамерява да зачеркне четири нули, обяви говорителят на кабинета Али Рабей заседанието му в Техеран в сряда. Планираната мярка трябва да има най-малкото положителен психологически ефект върху пазара, предава DPA.Иран зачерква четири нули от валутата си.

Свързано изображение

В момента много иранци трябва да плащат повече от милион риалa за просто пазаруване на хранителни стоки. Освен това девалвацията е необходима и за осъществяването на банковите реформи в страната, се казва в съобщението на кабинета, информира investor.bg.

Иран е в остра валутна криза заради наложените от САЩ санкции. Риалът загуби голяма част от стойността си, а инфлацията се покачи драстично. Според наблюдатели кризата може да се влоши през следващите месеци – особено ако санкциите се насочат и към износа на петрол – основният източник на приходи в страната.Иран зачерква четири нули от валутата си.

Още през декември 2017 г. централната банка искаше да премахне поне една нула. Тогава се очакваше и томанът да замени отново риала. Той беше националната валута на страната до 1925 г., преди да бъде заменен от риала. Самите перси от десетилетия използват само термина томан, защото изчислението е много просто: 1 томан е равен на 10 риала.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *