Иран подготвя деноминация на валутата си

 

Снимка: Flickr

Иранската централна банка планира да премахне четири нули от местната валута в борбата срещу високата инфлация в страната, прeдaде „Ройтерс“.Иран подготвя деноминация на валутата си.

„Представили сме проект на правителството и се надяваме, че тази важна стъпка ще бъде изпълнена много скоро. Мярката е необходима за осъществяването на банковите реформи в Иран“, заяви председателят на централна банка Абдолназер Хеммати.

Припомняме, че Иран изпадна в остра валутна криза заради санкциите, наложени от САЩ. Риалът загуби над 60% от стойността си през миналата година, инфлацията се увеличи драстично. Според наблюдатели кризата може да се влоши през следващите месеци – особено ако санкциите се насочат и към износа на петрол – основният източник на приходи в страната, информира infostock.bg.

Заличаването на четири нули от банкнотите би могло да има поне психологически ефект. Много иранци в момента трябва да плащат повече от 1 млн. риала за пазаруване във супермаркетите.

Още през декември 2017 г. централната банка искаше да премахне поне една нула. Тогава се очакваше и томанът да замени отново риала. Той беше националната валута на страната до 1925 г., преди да бъде заменен от риала.

Самите перси използват от десетилетия само термина томан, защото пресмятането винаги е било много просто – 1 томан е равен на 10 риала.

Иран е беден по отношение на петрола по стандартите на повечето други износители в Персийския залив. През 2016 г. Иран имаше износ на глава от населението от само $ 453 – половината от средното на ОПЕК от $ 912. Ирак, който бе разкъсан от войната, е имал доход от 1 423 долара на човек от населението – повече от три пъти повече. Саудитска Арабия имаше доход на глава от населението от $ 4132 – повече от девет пъти. Катар имаше доход на глава от населението от $ 10,458 – 23 пъти повече. Ако отново погледнем на по-дългосрочните тенденции, доходът от петрол на глава от населението на Иран възлизаше на 1317 щатски долара през 2011 г., 898 долара през 2012 г., 632 долара през 2013 г., 649 долара през 2014 г., 372 долара през 2015 г. и 453 долара през 2016 г. Дори при добре управляваната икономика ще се изправи пред голяма криза при разпределянето на ресурсите при тези условия, но реформите на МВФ и Световната банка Рухани бяха само началото на това, което е необходимо, за да се даде на Иран добри перспективи за развитие и многото мерки – като съкращаване на субсидиите за храна – направиха живота по-труден за мнозина иранци.Очевидно е, че много иранци разбират сложните взаимодействия между катастрофата на цените на петрола и допълнителния доход, осигурен от ядреното споразумение на Иран за икономическите реформи между JCPOA и Рухани от 2013 насам.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *