Ирландия взема „енергични“ мерки срещу нелегални емигранти

Ирландският министър на предприятията, търговията и заетостта Мери Кахлън разпореди енергични мерки срещу 5000 румънци и българи, за които се предполага, че работят нелегално в страната, пише неделното издание на британския вестник „Tаймс“.

Инспектори на националната агенция, която следи кой има право на работа в Ирландия, ще получат „зелена светлина“ да проверяват дали компаниите, наели тези работници, съблюдават законите, допълва вестникът.
Онези компании, които бъдат заловени, че назначават персонал без валидни разрешителни за работа, може да бъдат глобени до 250 хил. евро или директорите им да бъдат вкарани в затвора до 10 години.
Агенцията разполага със списък от 2000 компании, които назначават нелегално румънски и български работници.
Двете източноевропейски държави са част от Европейския съюз от 2007 г., но правителството реши да изисква разрешителни за работа от пристигащите нови работници от Румъния и България поне до 2011 г., припомня „Таймс“.
По данни на министерството повече от 5000 румънци и българи работят за 2000 компании без необходимите разрешителни за работа.
Наскоро бяха въведени допълнителни ограничения за работниците извън ЕС, към които се причисляват румънците и българите, така че те могат да работят само в строго определени сфери, пише „Таймс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *