Ирландското правителство ще публикува план за спасяване на икономиката

© Снимка: ЕПА / БГНЕС
Ирландският финансов министър Брайън Ленихън

Преговорите между Ирландия, Европейския съюз и Международния валутен фонд за спасителения пакет продължават. Според говорителя на финансовото министерство в Дъблин все още няма постигнато споразумение.
Очаква се днес ирландското правителство да публикува 4-годишния си план за преодоляване на финансовата криза в страната.
Първата и най-важна стъпка от стратегията за финансовото възстановяване на страната е приемането на бюджета за следващата година, чието гласуване в парламента предстои на 7 декември. На среща с ирландски представители в Европейския парламент, вчера в Страсбург еврокомисарят Оли Рен подчерта необходимостта от приемането на бюджета колкото се може по-бързо.
Усложнената политическа обстановка в страната, обаче, постави под въпрос гласуването на 7 декември. След приемането на бюджета най-вероятно ще бъде поискано разпускане на парламента и предсрочни избори в началото на следващата година.

Опозицията, обаче, настоява за незабавни избори преди Коледа с аргумента, че 4-годишният спасителен план трябва да се извърши от правителство с мандат, който да покрива времетраенето му.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *