Искат ДДС-то на хляба да падне наполовина

ДДС-то за хляба да бъде намалено поне наполовина, за да има резултат върху ограничаването на сивия сектор в бранша. Това каза пред Дарик Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Попов успокои, че до месец септември няма да има поскъпване на насъщния.

Исканията, които ние винаги сме отправяли, е ДДС върху хляба и брашното и цялата верига зърно-брашно-хляб да бъде намален поне наполовина, тъй като в останалите европейски държави стойността на ДДС стига до 7 на сто в някои от държавите.

5 на сто няма да се отразят чувствително на цената на хляба, те ще се отразят по-скоро в сивата част на икономиката по отношение на хляба. Ако трябва да се търси кардинално решение по отношение на цена и на сив оборот в хлебопроизводството, ДДС трябва да падне толкова, колкото е примерно в Гърция, където ДДС-то е 7 на сто, мисля. Просто нашите изчисления показват, че ДДС-то трябва да бъде драстично намален.

В по-краткосрочен план по-скоро цената на хляба ще остане непроменена. Под краткосрочен план имам предвид месец-месец и половина, до септември, след това вече никой не може да кажи с колко ще се вдигне и кога ще започне да поскъпва хлябът. При всички положения може едно нещо да се каже – че цената на хляба ще продължи да расте, защото просто икономическите условия са такива.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *