Испания:Ръст на БВП от 3.5%

През четвъртото тримесечие на 2015 година икономиката на Испания запазва солидното си темпо на експанзия и е на път да отчете най-солиден растеж от 2007 година насам, показват предварителни данни на испанската официална статистика INE, цитирана от Инфосток.

Брутният вътрешен продукт на четвъртата по сила икономика в еврозоната нарасна през трите месеца до края на декември с 0,8% на тримесечна база, съвпадайки с прогнозите и след аналогичен растеж през третото тримесечие.

На годишна база икономиката на Испания се разшири с 3,5% при средни очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 3,4% през трите месеца до края на септември. Това е най-добрият растеж на испанската икономика от последното тримесечие на 2007 година, когато нейният БВП се разшири с 3,6 проценти пункта.

През цялата изминала година испанската икономика нарасна с 3,2% след повишение с 1,4% през 2014 година, показват предварителните данни на INE. За последно тя нарасна с над 3% през 2007 година (повишение на БВП с 3,8%), преди да навлезе в тежка и продължителна рецесия, при която БВП на страната се сви с около 8% преди да се върне по пътя на растеж през втората половина на 2013 година.

По-рано този месец Централната банка на Испания прогнозира растеж на БВП на страната с 3,2% през 2015 година и забавяне на икономическия растеж до 2,8% през настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *