Испания е на път да се разпадне, преди да бъде спасена

 
Управляващите партии в Каталония са отправили запитване към Брюксел относно законността на евентуално отделяне от Испания и създаване на пътна карта за присъединяване на провинцията към Европейския съюз и еврозоната като независима държава.
Това е последният ход в играта между каталонските и испанските националисти, като последните са подкрепени от крал Хуан Карлос и испанската армия.
Хосе-Мануел Гарсия-Маргало, външният министър на страната, хвърли ръкавицата, наричайки отцепването на Каталония – „незаконно и смъртоносно“. Той предупреди, че Испания ще използва правото си на вето“за неопределено време“, за да спре опитите на провинцията да стане член на ЕС .
Но вече не е ясно дали премиерът Мариано Рахой може да наложи строгите икономии, изисквани в сделката за спасяване на испанските банки, която сключи с Брюксел.
Каталонският лидер Артур Мас проведе преговори с Рахой в Мадрид в четвъртък, възползвайки се от инерцията на безпрецедентния протест на 1.5 милиона каталонци в Барселона преди 10 дни.
Той поиска независим бюджет за богатия каталонски регион, който е и най-голямата местна икономика в Испания. Това искане включваше контрол върху данъците, благо, с което вече се ползват баските. За сравнение, икономиката на Каталония е съпоставима като големина с тази на Австрия.
Рахой обаче отхвърли исканията, като заяви, че конституцията на Испания не позволява компромис.
Парламентът на Каталония ще проведе извънредно заседание през следващата седмица, на което ще бъде обсъдено какви действия да се предприемат оттук нататък.
Вестник Confidencial съобщи, че партията Convergència i Unio и нейните коалиционни партньори са изпратили запитване до Европейската комисия за това, дали Мадрид може да попречи на каталонците да упражнят демократичното си право на самоопределение и, дали суверенна Каталония може да остане част от единния пазар на ЕС и еврозоната.
Скоростта, с която се развиват събитията изненада всички, включително Мас. Неговата Convergència i Unio досега водеше предпазлива и доста двусмислена политика по отношение на отцепването на Каталония, но успя да промени бързо целите си и да яхне вълната на народното недоволство.
Противоречията между централната власт и най-богатата испанска провинция датират от 1714 г, когато крал Филип V премахва всички каталонски институции, и налага кастилските закони и абсолютизъм по правото на завоеванието.
Рахой предизвика последното изригване на яростта на каталонците с това, че използва икономическата криза в страната, за да ограничи властта на регионалните правителства. Премиерът получи шанс за действие през лятото, след като Каталония беше принудена да поиска спасителен заем от 5 млрд. евро. Парадоксалното в случая е, че провинцията е нетен вносител в испанския бюджет.
Рецесията в Испания доведе до нарастване на социалното и политическото напрежение в цялата страна, до нива, невиждани от времето на Гражданската война през 30-те години на миналия век. Безработицата в страната достигна до 25.1% А мерките за икономии задълбочават още повече проблемите.
Обявената официално готовност на Европейската централна банка да поднови покупките на испански облигации при искане от Мадрид свали цената на обслужване на дълга. Но Рахой изглежда е решен да играе за време, надявайки се, че може да избегне нова намеса на ЕС във вътрешните работи на Испания, която е неизбежна при спасителни действия от страна на ЕЦБ.
Премиерът се надява и, че ще може да отклони за други цели част от отпуснатите 100 млрд. евро за спасяване на испанските банки, но това със сигурност ще подразни Берлин.
Междувременно крал Хуан Карлос предизвика каталонците, като ги предупреди да не се поддават на съблазните на въображаеми „химери“. Това е първата му реч, касаеща сепаратистките настроения в Каталония, от 1982 г. насам.
Огънят разпали и полковник Франциско Алман, който сравни сегашната криза с тази от 1936 г. когато генерал Франсиско Франко завзема властта с обещанието да смаже каталонските националисти.
„Независимост за Каталония? Само през трупа ми. Испания не е Югославия или Белгия. Дори ако лъвът спи, не провокирай лъва, защото той ще покаже жестокостта си, доказана през вековете „, заплаши Алман.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *