Испания – истинската заплаха за икономиката на ЕС

Суровите мерки, приложени от Мадрид, за да избегне колапса, „задушиха“ бизнеса, доведоха до нарастване на безработицата и свръхзадлъжняване на частния сектор, а сриването на пазара на недвижими имоти отслаби банковия сектор, посочва изданието.
Още от момента, в който започнаха първите дискусии за възможното изпадане в неплатежоспособност на Гърция, пазарите започнаха да стават все по-резервирани към групата ПИИГИ – Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания. Три от тези правителства – това в Атина, Дъблин и Лисабон, избегнаха колапса само благодарение на външната намеса – чрез спешни заеми от ЕС и МВФ.
В същото време Мадрид приложи драконовски мерки за икономии, за да отстрани спекулациите. В последно време проблемите, с които се сблъскват страни като Гърция и Италия, засенчиха трудностите, през които минава Испания. Сега обаче спекулациите се върнаха, а пазарите стават все по-недоверчиви към иберийската държава, коментират анализатори.
В Испания има няколко рискови фактора, които създават много по-голям риск за европейската икономика, отколкото други страни от еврозоната, предупреждават специалистите. Най-много опасения предизвиква „свободното падане“ на пазара на недвижими имоти. Не е по-добро и положението с безработицата, която надвиши 21%, докато в Гърция е малко над 16%. Повече от 4,9 милиона испанци са без работа. През 2010 г. бюджетният дефицит на Испания е бил 9,24% от брутния вътрешен продукт (БВП) – близък то този на Гърция, който е бил 10,5% от БВП, а неотдавна новото правителство в Мадрид съобщи, че дефицитът за 2011 г. ще достигне 8%, а нe 6%, както беше заявил предишният кабинет.
В момента държавният дълг на Испания е 69,9% от БВП, докато този на Гърция е 135% от БВП. В номинална стойност обаче дългът на испанците е 830 милиарда евро, а на гърците – 376 милиарда долара.
Банковата система се приближава към колапс основно заради срива на пазара на недвижими имоти. Централната банка на Испания съобщи в средата на декември, че 7,4% от всички кредити в испанската банкова система са „лоши“, което е най-високото ниво за последните 17 години, и продължава да расте. Испанските банки са отпуснали заеми за недвижими имоти на стойност 308 милиарда евро, като над 50% от тях са проблемни, сочат данни на централната банка. От 2007 г. досега цените на недвижимите имоти са спаднали средно с 28%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *