Испания увеличава рязко минималната заплата с 22% на 1050 евро

Испания увеличава рязко минималната заплата с 22% на 1050 евро .Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година.

Резултат с изображение за испания парламент

„Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември“, посочи той пред испанския парламент, съобщава Франс прес, информира БНР.

Една богата държава не може да има бедни трудещи се„, допълни Санчес, от когото се очаква да поиска предсрочни общи избори следващата година.

Мярката представлява част от проектобюджета за 2019 година на социалистическото правителство, предложен още през октомври, който обаче не успя да мине през парламента на страната. Това означава, че бюджетът ще бъде приет посредством правителствен указ, информира news2.bg.

Съобщението е факт, след като в понеделник френският президент Еманюел Макрон предложи месечно увеличение на минималната заплата във Франция със 100 евро от следващата година, опитвайки се по този начин да потуши протестите на т.нар. „жълти жилетки“, които разтърсиха страната през последните седмици.

Трябва да се има предвид, че след години на политики на строги икономии за справяне с последиците от финансовата криза от 2008 година, редица правителствата са подложени на все по-голям натиск за облекчаване на тези политики, особено по отношение на по-ниско платените граждани.

Според испанските правителствени разчети увеличаването от догодина на минималната работна заплата с 22% ще струва на държавата 340 млн. евро годишно.Испания увеличава рязко минималната заплата с 22% на 1050 евро.

Работодателските организации, както и опозиционните консервативни партии в испанския парламент – Народната партия (НП) и „Сиудаданос“ – обаче се противопоставят на това увеличаване, заявявайки, че това ще навреди на разкриването на нови работни места.

Лидерът на НП Пабло Касадо заяви, че бюджетът за 2019 година, който включва и данъчни повишения, е „икономически самоубийство“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *