Испанските компании не искат да плащат данъци

 
За последните пет години сборът от корпоративните данъци е намалял почти трикратно. Според анализатори това ще затрудни Мадрид да изпълни мерките за съкращаване на бюджетния дефицит.
Като важен източник за попълване на държавната хазна до финансовата криза, испанските корпорации масово понижиха данъчните приходи за страната.
Така от 2007 г. размерът на събирания в страната корпоративен данък е паднал от 44,8 млрд. до 16,6 млрд. евро, което е допринесло за увеличаване на бюджетния дефицит.
Засилват се спекулациите, че Испания може да поиска помощ до броени дни. Според дипломати от ЕС е възможно още през този уикенд правителството в Мадрид да поиска пълномащабна спасителна помощ от Брюксел. Според запознат източник от ЕС Испания е готова да потърси финансова подкрепа, но Германия е сигнализирала, че засега ще се въздържи.
Премиерът на Испания Мариано Рахой отрече, че страната планира незабавно да поиска финансова помощ от еврозоната, за да се справи с финансовата криза.
Според пазарни анализатори до дни Испания може да поиска помощ, за да стабилизира публичните си финанси, но европейски представителите заявиха, че ключовите играчи са далече от постигането на споразумение.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *