Истанбул откри мега летище

 

Истанбул, 30 октомври /Специално за БТА, Нахиде Дениз/
Новото мегалетище „Истанбул“, което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България.
Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище „Ататюрк“ в европейската част на мегаполиса и летище „Сабиха Гьокчен“ на азиатското крайбрежие на Истанбул. Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България. 

Летище „Истанбул“ бе тържествено открито вчера, в деня на националния празник на страната, от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на държавни и правителствени глави, сред които бе и министър-председателят на България Бойко Борисов.
„Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна“, заяви Ердоган при откриването му.
А защо летището ще се казва „Истанбул? Държавният глава обясни, че „само такъв безцененен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел, затова решихме да го наречем на неговото име“.
Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн души годишно и до 200 млн души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света, информира economynews.bg.
Разширяването на летище „Истанбул“ се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летище „Истанбул“.
Авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02,00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от летище „Ататюрк“ на летище „Истанбул“, съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.
Първите полети от летище „Истанбул“ по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните – за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.
Общественият транспорт от града до новото летище през първите 2 месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище „Ататюрк“ ще продължи да функционира като авиопорт, но ще се ползва за карго полети.

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух. Простира се върху площ от 76,2 кв.км. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери. Дължината на оптичния кабел е 1700 км, което се равнява на разстоянието от Истанбул до Берлин.

Новости за третото истанбулско летище ще бъдат системите за бързо преминаване, безплатен интернет, паркинг за 70 хиляди коли и др. Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета.

Кметът на Истанбул Мевлют Уйсал съобщи, че през първите два месеца (до 31 декември т.г.) пътуването с градския транспорт до новото летище ще бъде с 50 на сто намаление до терминалите за вътрешните и международните линии.

Новото, трето летище на Истанбул е само на 250 км от Бургас. Шансовете обаче са на страната на Варна, понеже турската национална въздухоплавателна компания Търкиш еърлайнс откри преди три години линията си между Истанбул и морската столица на България.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *