Истанбул ще бъде домакин на Срещата на върха на ЧИС

Това се съобщава в заключителния документ, приет на заседанието на посланиците на страните членки на Парламентарната асамблея на черноморските държави.
Заседанието се проведе в турската столица Анкара, а в него участваха посланиците на черноморските държави, включително и българският посланик в Анкара Красимир Тулечки. Бяха разгледани и въпросите, които ще бъдат предмет на обсъждане на срещата на върха на ЧИС.
Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу, който ръководи заседанието на посланиците заяви, че главната тема на Срещата на върха на ЧИС ще бъде обсъждането на нови визии за активизиране на регионалното сътрудничество между черноморските държави с цел изграждането на благоденстващ черноморски регион. “Разгръщайки икономическото сътрудничество, страните членуващи в ЧИС ще спомогнат за укрепването на мира и стабилността на черноморския регион. Това е и един от приоритетите в дейността на Турция по време на ротационното председателство”,каза Давутоглу.
ЧИС е основана на 25 юни 1992 г. в Истанбул от шест черноморски държави, между които и България. Основни звена в нея са Парламентарната асамблея, Секретариатът и Черноморската банка за развитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *