Италианската банкова асоциация е готова да приеме дигитално евро

Италианската банкова асоциация (ABI) разкри, че би желала да подкрепи въвеждането на дигитална валута от Европейската централна банка.

Стачкуват банките в Италия - От деня

Според актуализация от 28-ми юни на уебсайта на ABI, асоциацията има одобрени насоки, уреждащи позицията си относно дигиталните валути като цяло и дигиталните валути на централните банки (CBDC), информира cryptodnes.bg.

ABI – група от банки в Италия – заяви, че е готова да участва в проекти и експерименти свързани с дигитална валута от Европейската централна банка […], за да „ускори прилагането на инициатива на европейско ниво“.

Лошите банкови кредити в Италия надхвърлиха 200 млрд. евро - Money.bg

„Хората трябва да се доверят изцяло на дигиталните пари. За тази цел е от съществено значение да се спазват най-високите стандарти за спазване на регулаторните норми, безопасността и надзора“, заявиха от групата. ABI посочи „паричната стабилност“ и спазването на регулациите, свързани с дигиталното евро, като два от основните си приоритета.

Създаване на дигитално евро

Асоциацията заяви, че създаването на европейска CBDC може да позволи по-голям брой трансгранични P2P транзакции, да намали въздействието на лихвите и валутните курсове и като цяло просто да намали размера на бюрократичния процес за плащания.

Според ABI, разработването на дигитална валута на Европейския съюз (ЕС) може да замени търсенето на криптовалути.

Трима задържани с фалшиви пари в София - От деня - БНР Новини

„Съществуването на [европейска CBDC] би могло в същото време да намали привлекателността на инструменти със сравнима употреба, но емитирани от частни лица или (в случаите на пълна децентрализация), които не могат да бъдат идентифицирани, характеризиращи се с присъщо по-висок рисков профил.“

Наскоро бе съобщено, че на 20-ти май Франция стана първата страна, която успешно изпробва дигитално евро, работещо на блокчейн. Холандската централна банка заяви, че е „готова да играе водеща роля“ за CBDC в ЕС.

Црногорец на сметка има 32 милиони евра | Денар

Работи по технология на разпределена счетоводна книга (DLT)

ABI вече прилага DLT за своята междубанкова система, базирана на блокчейн. Проектът, наречен Spunta, е свързан с включването на Италия в група от шест други европейски държави – Малта, Франция, Кипър, Португалия, Испания и Гърция, които се съгласиха да насърчават използването на DLT в ЕС.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *