Италианските топмениджъри трупат богатства въпреки загубите на компаниите им

Въпреки акумулираните загуби на борсата на едни от най-големите италиански компании, техните шефове печелят все повече, съобщи вестник „Република“.
50-тенай-високо платени мениджъри в Италия са прибрали в джобовете си през миналата година 300 милиона евро, или с 29 % повече от предишната година.
В същото време заплатите на служителите им са се увеличили едва с 2,3 %.
През 12-те месеца на 2007 борсата е създала 150 нови милионери в Италия. През 2003 например те бяха едва 53 на брой.
Доста показателен е примерът с Телеком – въпреки че акциите на компанията падат на борсата (-7,8% през 2007), а приходите са намалели със 7,8 %, мениджърите на компанията са се посипали със злато.
Бившият главен изпълнителен директор Ренато Руджиеро е бил компенсиран със 17 милиона евро годишна заплата и с 3,7 милиона евро бонус след напускането на компанията.
Президентката на Premafin Джулия Лигрести е вдигнала годишната си заплата с 29 %, достигайки 4,4 милиона евро, въпреки че акциите на холдинга са паднали на борсата с 22% през 2007, а приходите са намалели с 30 %.
Луиджи Дзунино, „кралят“ на бизнеса с недвижимо имущество в Италия, е вдигнал заплатата си с 15 %, достигайки цифрата 4.5 милиона евро. И всичко това – въпреки кризата в сектора, довела до спад от 60 % в акциите на компаниятаму Risanamentoна борсата и въпреки натрупаните загуби от 100 милиона евро през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *