Италия прие закон за инвестициите

Италия одобри закон за стимулиране на растежа и инвестициите. Той обаче бе оспорен от най-големия стоманодобивен концерн в света, АрселорМитал (ArcelorMittal), който заплаши да затвори завода си в страната, предаде Ройтерс.

Резултат с изображение за италия парламент

Законът предвижда пакет мерки, които би трябвало да стимулират растежа на третата по големина икономика в еврозоната. Италия е в стагнация, откакто преди година властта поеха антисистемното Движение „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“. Националната статистическа служба предупреди, че икономиката може да се свие отново през второто тримесечие на годината, след като през първото тримесечие успя да излезе от рецесия с растеж от едва 0,1 на сто.

Така наречения закон за растеж бе приет от горната камара на италианския парламент със 158 гласа „за“ при 104 „против“, след като вече получи подкрепата на долната камара, информира economynews.bg.

Освен данъчни отстъпки за инвестиции и по-ниски застрахователни разходи за компаниите, правителството предвижда няколко спорни мерки, включително отмяна на имунитета, който предишните управляващи предоставиха на АрселорМитал.

Концернът се съгласи през 2017 г. да купи италианския стоманодобивен комбинат Илва (Ilva), който има най-големия производствен капацитет в Европа. Компанията заплаши да закрие завода, освен ако клаузата за имунитет не бъде възстановена. Тя трябваше да предпази мениджърите на концерна от наказателно преследване, ако не успеят да проведат обещаното почистване на околната среда.

В пика на дейността си Илва произвеждаше над 10 млн. метрични тона стомана годишно. През 2012 г. обаче съдът постанови, че заводът трябва да почисти околната среда или да бъде затворен. Илва премина под държавно административно управление през 2015 година.

Законът за растеж включва също така разпоредби за финансово затруднения национален авиопревозвач Алиталия (Alitalia) и генуезката банка Каридже (Carige). Той позволява на правителството да инвестира 145 млн. евро във всяко дружество, създадено с цел да спаси Алиталия, и да удължи до края на годината държавните гаранции за облигациите, емитирани от Каридже.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *