И германците обичат „бурканбанк“

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Спестовните касички все още са на мода сред германците

Под дюшеците на германците дремят спестявания за милиарди. Това се дължи на нагласите на германските спестовници, които в повечето случаи са изцяло консервативни, макар това да им носи главно финансови загуби.

 Повече от една четвърт от гражданите на Германия имат спестявания от най-малко 5000 евро в спестовна книжка, в разплащателната си банкова сметка или просто под дюшека. На въпроса: „Колко пари пестите по класическия начин?“ най-честият отговор (28 процента) гласи „5000 евро или повече“. Съотнесено към цялото население, това означава, че германците между 16 и 65 години /или тъкмо онези, които изобщо биха могли да правят спестявания/ държат най-малко 67 милиарда евро в спестовен влог или в „бурканбанк“.

Експертите не се уморяват да разясняват, че хората не бива да се осланят некритично на предполагаемата сигурност на класическите спестовни форми и да забравят, че ниските лихви, които получават, се „изяждат“ от инфлацията. Така милиарди евро в Германия остават с нереализиран потенциал.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В чорап вместо в акции
67 милиарда дремят под дюшеците
В групата на 45- до 65-годишните броят на онези, които пестят по класическия начин, възлиза дори на повече от 34 процента. Тъкмо те обаче би трябвало да влагат парите си по-разумно, тоест така, че да очакват реална печалба от спестяванията си.
Така например при една фондова полица за пенсионно осигуряване клиентът „удря“ няколко цели едновременно: трупа пенсионни вноски, същевременно ползва застрахователна защита за доживотно изплащане на сумите, а може и да извлича ползи от динамичното развитие на капиталовите пазари. Освен това фондовата полица предлага възможност за активно управление на риска чрез разпределение на вложенията в различни видове продукти.
От друга страна клиентът може да реагира гъвкаво на житейската си ситуация, съответно увеличавайки или намалявайке дела на рисковите акции в депото. Не на последно място фондовите полици са достатъчно гъвкав инструмент, който отчита страха от обезценяване на парите и свързаното с това желание да се инвестира в материални ценности като недвижимо имущество, суровини, благородни метали, произведения на изкуството и т.н.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *