И земеделците не вярват на правителството

Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, предаде репортерът на Дарик Александра Гинева.
Фермерите настояват да се осигурят обещаните от кабинета 570 милиона лева, заложени в подписаната месец преди изборите финансова рамка за сектор земеделие. В проектобюджета за следващата година тези сума ще бъде с 210 милиона лева по-малко.
Въпреки че правителството се извини на земеделските производители, поне за днес протестите им няма да спрат, предаде репортерът на Дарик Марта Младенова.
Земеделските производители изразиха скептицизъм относно ангажиментите на кабинета. Те обясниха, че за да се случи промяната с по-ниския акциз, трябва да се направят промени в законодателството.
Засега протестите няма да спрат, поне докато браншът не се събере и не обсъди резултатите от срещата, обясни от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
Снощи правителството се опита да потуши напрежението в сектора, като обеща намалена  ставка за акцизите на горивата за земеделие през 2012 г, а министър Найденов посочи, че за целта в бюджета са заделени 70 млн. лева. Днес министър-председателят Борисов също потвърди, че този ангажимент ще бъде изпълнен.
Найденов обясни, че предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани.
Тютюнопроизводителите ще получат 73 млн. лева, животновъдите – 71 млн. лв, зеленчукопроизводители, ще получат 25 млн. лева, а картофопроизводителите – 5 млн. лева.
В същото време европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар, което означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите.
Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на дка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *