И „Ингосстрах“ ще плаща за самолета на Air France

Руската компания е презастраховала част от рисковете на авиационното каско чрез облигаторен договор за презастраховане, приет от индийската презастрахователна компания GIC
Руската застрахователна и презастрахователна компания ОСАО „Ингосстрах“ ще участва в процеса на урегулиране на загубите, свързани с катастрофата на Airbus А-330 на френския превозвач Air France, съобщиха от дружеството.
Самолетът е бил застрахован в случай на гибел и повреда на стойност 67,09 млн. евро. Допълнително е застрахована отговорността пред трети лица и пасажерите. Руската компания е презастраховала част от рисковете на авиационното каско чрез облигаторен договор за презастраховане, приет от индийската презастрахователна компания General Industrial Controls Private Limited (GIC).
Размерът на отговорността в момента се уточнява. Днес френският ежедневник “Льо Монд” коментира съобщенията на различни агенции от миналата седмица, че катастрофиралият в Атлантическия океан Airbus A330 вероятно ще стане рекордьор по застрахователно покритие. Според вестника обезщетенията, които ще изплатят застрахователите, може да достигнат $750 млн.
Според агенция Bloomberg полетът от Бразилия до Франция е бил застрахован при повече от 15 застрахователни компании, които пък са застраховани при презастрахователни дружества. Административните условия на общия договор с всички застрахователи се управляват от втория по големина застраховател в Европа Axa SA.
Към конкретни договори за обезщетения ще се пристъпи след като бъдат намерени черните кутии, за да се установят причините. Едва тогава става ясно кой ще поеме обезщетенията.
Специално за полета на Air France от Рио де Жанейро до Париж при пилотска грешка обезщетението се изплаща от застрахователите на авиокомпанията, а при техническа неизправност ще плати застрахователят на производителя на Airbus или на подизпълнителя, отговарящ за поддръжката на машината.
За последните 5 години машини на двете най-големи самолетостроителни компании – Boeing и Airbus, са претърпели 13 тежки катастрофи с общо 1635 загинали. Boeing води с 9 катастрофи срещу 4 на Airbus.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *