И Норвегия ще прави ограда срещу мигрантите

Норвегия издига желязна ограда по арктическата си граница с Русия заради миналогодишния наплив от мигранти. Новината предизвика протести сред правозащитните организации и опасения как този ход ще се отрази на отношенията с Москва, пише „Ройтерс“.

 

Според правителството новата ограда край граничния пункт Сторског, дълга 200 м и висока 3.5 м, е необходима за обезпечаване на вътрешната сигурност.

В продължение на десетилетия скандинавските страни бяха синоним на рай за търсещите убежище.

Но изграждането на съоръжението край пункта, през който миналата година влязоха около 5500 мигранти, основно от Сирия, е сигнал за промяната в обществентие нагласи, пише „Ройтерс“.

Подобна е и ситуацията в съседна Швеция, която бе със статут на „хуманитарна суперсила“, но след безпрецедентната бежанска вълна миналата година въведе граничен контрол и затегна правилата за предоставяне на убежище.

Според правозащитници въпросната ограда по норвежката граница ще постави в опасност живота на хората, заплашени от преследване в собствените си страни. Те смятат, че изграждането на подобно съоръжение извивиква неприятни спомени от времето на Студената война в регион, където двустранните отношения се развиха положително след колапса на Съветския съюз през 1991 г.

Оградата ще бъде изградена в предстоящите седмици, преди да дойдат зимните студове.

Арктическият маршрут, минаващ през Русия и Норвегия, рядко е предпочитан от мигрантите. От началото на годината никой не е влязъл през северната граница, за да иска убежище, обясняват от норвежката дирекция за имиграция, информира dnevnik.bg.

От руска страна все още има 196-километрова ограда по границата с Норвегия, като понякога тя е няколко километра отвъд разделителната линия. До момента Москва не е възразила срещу плановете на Осло за създаване на подобно съоръжение.

Норвежците и руснаците в този регион могат да пресичат границата без визи при кратки пътувания. Миналага година това са сторили 250 000 души, което е спад спрямо предходни години, но огромен напредък спрямо 5000 души годишно по време на Студената война.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *