И Сърбия пред банкрут

Белград се нуждае от спешно споразумение с Международния валутен фонд, с което да задържи миналогодишния размер на трансграничните кредити, да убеди банките да не намаляват кредитната си активност, както и да направи всичко, за да задържи валутната ликвидност. Без това тя е заплашена от сценария от 1980 г., когато държавата банкрутира, пише в. „Политика“, цитирайки икономическия анализатор Стоян Стаменкович.
Експертът посочва, че правителството трябва колкото се може по-бързо да излезе с по-разумна икономическа политика за справяне с кризата и рецесията, в която пестенето и намаляването на обществените разходи ще бъде на първо място. Ако правителството не направи това, то ще бъде направено от инфлацията и курса на динара, посочва експертът.
Неговата оценка е, че инфлацията през 2009г. в Сърбия ще бъде около 15 процента, а ръстът на курса на еврото може да бъде и по-голям. Вестник „Вечерне новости“ пише, че спирането на намаляването на стандарта, предотвратяването на уволненията и помощта за най-застрашеното население са само някои от задачите, които очакват сръбското правителство в момент, когато страната е изправена пред последиците от рецесията. Министерството на труда и социалната политика е направило пакет с предложения за превъзмогване на социалноикономическата криза, за които останалите министри ще се произнесат в близките дни, пише изданието.
Документът, който бе връчен на всички членове на сръбското правителство, се състои от две групи предложения. Първата са препоръки към работодателите, а втората към социалната защита на най-застрашените, посочва вестникът.
Под заглавие „Енергията – приоритет за Европа, шанс за Сърбия“ вестник „Политика“ съобщава, че вчера в Белград е бил подписан Протокол за енергийно сътрудничество между Италия и Сърбия. С това бе отворена още една област за важно стратегическо обвързване между Сърбия и Италия, която е и третият търговски партньор на Сърбия с общ обмен от 2,1 милиарда евро през 2008г. и един от трите най-важни чуждестранни инвеститори с около 800 милиона вложен капитал в банковия сектор, осигуряването и автомобилната индустрия.
В рамките на програмата от помощи от общо 198 млн. евро италианското правителство одобри 30 милиона евро кредит, за да може малките и средни предприятия в Сърбия при благоприятни условия да купуват италианска техника, пише в. „Политика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *