И това го има: днес е Ден на бащата

 
Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.
В повечето страни Денят на бащата е светски празник.
Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.
Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март.
В Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.
В Русия път празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.
В последните години широка популярност добива американският вариант, който се отбелязва третата неделя на юни. За първи път е честван във Вашингтон през 1909 г., а през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.
                                                                                                                     –– x ––
Шествие на бащи, облечени в костюми на Дядо Коледа, ще се проведе в София, съобщиха от Фондация „Бащи за отговорно родителство“, цитиран от БГНЕС. Шествието цели да привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото „режимът на лични отношения“ след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници. Столичната община съгласува инициативата на Фондация „Бащи за отговорно родителство“. Фондацията организира провеждане на шествие за Дядо Коледовци под надслов „Децата имат нужда от бащите си по Коледа“ от 13.00 часа на 26 декември 2012 г. Шествието да се проведе от 13.00 на 26 декември 2012 г. по следния маршрут: от пл. Народно събрание по бул. „Цар Освободител“, ул. „Леге“, ул. „Съборна“, пл. „Света Неделя“, бул. „Витоша“ до Национален дворец на културата, по тротоара и пешеходните зони, извън охраняемите зони на институциите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *