И този парламент преизбра Иван Искров за управител на БНБ

Със 195 гласа „за“, един „против“ и 14 „въздържали се“ депутатите избраха Иван Искров за управител на БНБ. Мандатът му ще бъде шест години и започва от 10 октомври. Предложението за кандидатурата на Иван Искров за втори мандат дойде от парламентарната група на ГЕРБ с основен мотив приемственост в работата на БНБ, което ще гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната.

Синята коалиция се въздържа при гласуването. Асен Агов каза от парламентарната трибуна, че кандидатурата е акт, който в дългосрочен план ще дестабилизира работата на БНБ. Според Агов Искров в предишния си мандат като управител на БНБ е бил политически назначен и това е първото изобщо политическо назначение в България.

Асен Агов каза още, че подаването на оставката от страна на Искров от предишния мандат не е морален акт. Той обвини Искров за сделката с външния дълг, при която беше извършено обръщането на дълга от долари в евро. С 600 милиона евро по-бедни са станали данъкоплатците след извършването на тази сделка, каза Агов и призова Иван Искров да каже как е била извършена сделката и кой стои зад нея.

Яне Янев от РЗС каза, че предложеното решение за избор на Искров за управител на БНБ е нетрадиционно, но вероятно е добре обмислено. Янев каза още, че Искров е бил политически лансиран именно от ДСБ.

БНБ е най-независимата институция, по-независима и от съдебната власт, каза в изказването си след избора Иван Искров. Той обясни, че ще покани проф. Николай Неновски, който беше освободен от парламента от мястото на подуправител миналата седмица, да продължи да работи в БНБ, но не като подуправител, а в нейния анализаторски екип.

Още днес Иван Искров ще внесе в деловодството на парламента предложение за подуправител, който да управлява валутния борд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *