Какво стана с човекът, помогнал да се залови Осама?

Осама бе убит, а Пакистан осъди лекаря на 33 години затвор. Шакил Африди е просто една от многото невинни жертви на голямата политика..
От години д-р Шакил Африди работи по програма за имунизация срещу детски паралич – едно все още доста често срещано заболяване в родината му Пакистан. Заради хуманния му ангажимент той е уважаван лекар, хората му вярват и са му благодарни, че помага на децата.Това, което обаче не знаят неговите пациенти, е че за да получи пари за имунизациите, д-р Африди трябва да изпълни условието на дарителя – да му изпраща ДНК-проба и адреса на всеки свой пациент. Което очевидно представлява нарушение на лекарската тайна. Но тъй като програмата за имунизирането на децата му е по-важна, лекарят все пак решава да изпълни условието на дарителя. Това, което и той не знае, е че дарителят всъщност е толкова щедър, защото издирва един определен човек – бащата на дете, който трябва да бъде ликвидиран. Така и става – ДНК-следата води тайнствения финансов благодетел на д-р Африди до въпросното лице, което в крайна сметка е ликвидирано.
Герой или предател?Тази история е истински случай, довел до убийството на Осама бин Ладен през май 2011 година в пакистанския град Аботабад. Процесът срещу д-р Африди предизвика истинско възмущение на Запад, а американският конгрес съкрати символично помощите си за Пакистан с 1 млн. долара за всяка година затвор за пакистанския лекар.За националната партия Авами, която не подкрепя талибаните, д-р Африди е национален герой. За пакистанските религиозни партии обаче Осама бин Ладен се бе превърнал в символ на съпротивата срещу американската окупация на Афганистан. Затова и консервативните сили направиха всичко възможно, за да унищожат доброто име на д-р Африди. За тази цел те се наложиха съдебният процес срещу него да бъде проведен не в граждански, а в племенен съд. В такъв процес подсъдимият няма право на защита. Освен това доста изненадващо д-р Африди не беше обвинен в държавно предателство, тъй като това не е в юрисдикцията на племенните съдилища. Африди бе обвинен в подкрепа на кашмирската терористична организация Лашкар е Тайба, обвинявана за атентати в Индия.
Невинните жертви на голямата политикаПо общата оценка на наблюдателите представените доказателства от доклади на разузнаването не са били достатъчни за осъдителна присъда. Затова пък в хода на процеса ясно се е долавяла дългата ръка на Исламабад. Според пакистанската адвокатка Асма Джахангир, в случая изобщо не може да става дума за честен съдебен процес. На същото мнение е и бившият правосъден министър на Пакистан Икбал Хадер, който не приема за легитимни решенията на религиозните племенни съдилища. Позицията на пакистанското правителство в конкретния случай се обяснява с това, че то трябва да се съобразява с общественото мнение в страната, което е антиамериканско оцветено.Има и мнения, според които в крайна сметка американците ще откупят свободата на д-р Африди. Тъй като делото отива на по-горна инстанция, а пакистанският лекар е човекът, помогнал на Вашингтон да се разправи с Осама, Вашингтон ще направи всичко възможно да намери изход от така създалата се ситуация. В едно обаче наблюдателите са единодушни: голямата политика често взема невинни жертви. Днес това е д-р Африди, който ще плати цената за обтегнатите в момента отношения между САЩ и Пакистан.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *