Как виртуалната валута Bitcoin може да спаси Гърция

Светът наблюдава със затаен дъх ситуацията в Гърция. Гражданите на южната ни съседка решават как да гласуват на предстоящия референдум в страната. Ако кажат „да“ в неделя, Гърция ще приеме условията за измъкване на „тройката“ и ще се ангажира за по-нататъшен режим на строги ограничения. Ако пък гръцкият народ откаже, държавата ще направи първата крачка към излизане от еврото изцяло, пише TheGuardian.com.

Привържениците на криптовалутата Биткойн обаче не се страхуват от перспективата за „Грекзит“ („Grexit“). На теория, когато стандартната финансова система преживява турбулентност, е идеалното време да блеснат алтернативни валути като биткойн.

Децентрализираната природа на валутата означава, че е невъзможно която и да е централна банка да наложи контрол върху нея, а псевдонимността може да я направи перфектния носител за вкарване и изкарване на пари от страната, избягвайки юридически репресивни мерки.

В резултат на това съоснователят на платежния процесор Bitpay Тони Галипи публикува туит в събота, че очаква цената на биткойн да достигне между 610 и 1,250 щатски долара, ако Гърция напусне Еврозоната. В момента валутата струва 250 долара.

Сред причините за това, че кризата е толкова изкусителна за защитниците на криптовалутата са последиците от една предишна криза в Еврозоната – банковия колапс в Кипър през 2013 г. Рухването на банковата система тогава съвпадна с първия голям бум в стойността на биткойн. В началото годината цената възлизаше на по-малко от 20 долара, а през април достигна десет пъти повече.

Засега цената на биткойн се качва постоянно, докато гръцката криза се усилва – от 240 долара в сряда до 250 долара през уикенда. Все още криптовалутата е доста далеч от високата стойност през 2014 г., когато биткойнът се равняваше на 1,000 долара, но не се знае какво ще се случи след гласуването в неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *