Как в Германия коментират избора на VW

Къде да е заводът на „Фолксваген“ – в България или в Турция, е гореща тема за немските медии, както и за немалко германци, които заявяват свои становища и коментари във форуми.

Резултат с изображение за фолксваген завод

Колкото повече напредва времето до момента, в който надзорният съвет на германската компания ще вземе окончателно решение, толкова по-чести са новините, анализите, коментарите, а и спекулациите.

В медиите в Германия в последния месец се спекулираше сериозно, дори в надпреварата бяха включени Саудитска Арабия и Катар. През юли коментарите се нагорещиха особено след заседание на надзора на „Фолксваген“, след който изтече новина, че Турция е предпочитана.

В петък Bild публикува разработка със заглавие „Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган“. „Германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на „Фолксваген“ Херберт Дийс явно няма проблеми с това“, пише медията.

Двамата автори Том Дрекслер и Паул Ронцхаймер питат „Фолксваген“ дали наистина искат да правят бизнес с този човек – „сатрап, който живее в дворец с 1000 стаи, арестува опозиционери и заплашва журналисти и съдии“.

Те пишат, че се говори, че решението е взето. Немският концерн преследва по-високите субсидии в Турция и се поддава на манипулациите на бившия канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер, който дърпа конците на сделката зад кадър, информира в.24часа.

В началото на март човек от ръководството на концерна казва, че изборът на мястото на новия завод в Югоизточна Европа е на финалната права и очакванията са, че крайното решение ще бъде взето до края на май – началото на юни. Публикацията е в Automobil Produktion. Разглеждат се условията в четири страни – Турция, Румъния, България и Сърбия.

В края на март Automobil Produktion съобщава, че изборът вече е сведен до две страни. Спекулира се, че това може би са Турция и Сърбия.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *