Как да пестим по левче на ден?

Според данните на националната статистика бълтаринът харчи най-много пари за храна и за консумативи, които формират 51.3% от всичките ни разходи през месеца.
За тримесечие един член на българско семейство изразходва 333 лв. за храна и безалкохолни напитки, 162 лв. за поддържане на дома и консумативи и 111 лв. за транспорт и съобщения.
Ето няколко предложения от как от тези разходи да спестите поне 1 лв. на ден.
Храна За да намалите сметката си в магазина с няколко лева, често е достатъчно само да си извадите карта на супермаркета, от където пазарувате. Повечето големи вериги магазини у нас предлагат тази услуга, срещу която клиентите им получават намаление при покупката на определени продукти.
Проверявайте редовно и промоциите, защото често в тях можете да откриете ежедневни продукти на много аткрактивни цени. Profit.bg също ще има грижата да ви информира за тях всяка седмица.
Офертите на супермаркетите – къде и какво е в промоция
Носете си торбичка от вкъщи. От 1 октомври влиза в сила нова такса от 35 ст. за всяка найлонова торбичка. И тя ще се увеличава с по 10 ст. всяка година, така че е много вероятно скоро да започнем да плащаме левче и за най-тънките торби.
Идеята да си носите храна в офиса също не е лоша. Ако условията позволяват (имате на разположение хладилник и микровълнова фурна), това може да ви спести дори 5 лв. от ежедневните разходи. А и е по-здравословно – домашно сготвената храна е много по-полезна от баничката или дюнера, които често българите консумират на обяд.
За да спестите от кафе, можете да изпиете едно вкъщи, преди да отидете на работа. Добра идея е да се уговорите с колегите или работодателя за придобиването на кафемашина в офиса. Така ще купувате само консумативите за нея и една чаша от кофеиновата течност ще ви излиза далеч по-евтино от левче.
Консумативи Въпреки че разликите в нощната и дневната тарифа на електроенергията вече не са толкова големи, колкото преди години, все още е по-добре да включвате уредите да работят през по-късните часове от деня.
Не оставяйте зарядните на мобилните телефони включени в контактите, гасете осветлението, когато не се намирате в помещението и поставете енергоспестяващи крушки – това няма да доведе до драстично намаляване на сметката ви за електричество, но е възможно да е повече от лев на месец.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *